Schroeder za ukidanje embarga na oružje Kini

Njemački kancelar Gerhard Schroeder nazvao je, u četvrtak u Bundestagu, embargo Europske unije na izvoz oružja u Kinu suvišnim te je, unatoč tomu što je Europski parlament istoga dana iznova odbacio mogućnost prestanka embarga, najavio da će se i dalje zalagati za njegovo ukidanje.

Kina danas više nije Kina od 1989., a svaki pokušaj izolacije vodi k zabludi, rekao je Schroeder govoreći pred zastupnicima. Njemački kancelar je rekao da mu nije toliko stalo do izvoza oružja u Kinu koliko do učvršćivanja odnosa s ovom "velikom i važnom zemljom". Odnos Njemačke i Kine se u posljednjih nekoliko godina značajno promijenio nabolje, a taj se trend mora nastaviti, zaključio je Schroeder.

Demokršćanska i liberalna oporba ali i Schroederova Socijaldemokratska stranka Njemačke te koalicijski partner Zeleni protive se ukidanju embarga. Schroedera podržavaju jedino stranački kolege, ministri obrane i gospodarstva Peter Struck i Wolfgang Clement.

Unija CDU/CSU optužuje Schroedera za oportunizam te smatra da je održavanje dobrih odnosa moguće i bez ukidanja embarga. Demokršćani su ukazali na to da je Schroeder u svojim stremljenjima usamljen ne samo u Njemačkoj, nego i u Europi, a ukidanju embarga žestoko se protive i Sjedinjene Američke Države.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Schroeder se i za vrijeme svoje posljednje azijske turneje, prilikom koje su predstavnici njemačkog gospodarstva sklopili poslove u vrijednosti od nekoliko milijardi eura, založio za ukidanje embarga.

Kina se istodobno zalaže za to da se Njemačkoj dodijeli "značajnija uloga" unutar Ujedinjenih naroda. Vlada Gerharda Schroedera kao jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva ima dobivanje stalnog mjesta u Vijeću sigurnosti UN-a.

(Hina) xnkre ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara