Schroeder završio uspješan posjet Kini

NJEMAČKI kancelar Gerhard Schroeder završio je u četvrtak četverodnevni posjet Kini tijekom kojeg su dvije zemlje potpisale desetak ugovora, javlja kineska agencija Xinhua.

Schroeder je posjet završio u Chengduu, središtu Sečuana, gdje Njemačka otvara konzulat paralelno s otvaranjem kineskog konzulata u Frankfurtu. Sporazum o otvaranju konzulata jedan je od 11 sporazuma koje su dvije države potpisale tijekom Schroederova posjeta, petog u posljednjih pet godina.

Ostali sporazumi, potpisani u ponedjeljak u Pekingu, odnose se na industrijsku i trgovinsku suradnju te suradnju u području pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schroeder je posjet iskoristio i da bi se zauzeo za ukidanje europskog embarga na izvoz oružja Kini, koji je uveden 1989. nakon pokolja na Tiananmenu.

Na sastancima s kineskim predsjednikom Huom Jintaom i premijerom Wenom Jiabaom bilo je riječi i o njemačkom projektu izvoza dosad ne korištenog postrojenja za proizvodnju plutonija. Kineski premijer izrazio je interes za tu opremu, doznaje se iz izvora bliskih njemačkoj vladi.

Schroeder je iz Kine optutovao u Kazahstan, prvi službeni posjet toj zemlji od proglašenja neovisnosti 1991. godine. Najavljen je sastanak s kazahstanskim predsjednikom Nursultanom Nazarbajevim.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara