Schroeder zbog uvrede prijeti da neće u Italiju na godišnji odmor

Schroeder zbog uvrede prijeti da neće u Italiju na godišnji odmor
NJEMAČKI kancelar Gerhard Schroeder zaprijetio je da svoj godišnji odmor neće provesti u Italiji ako izjave talijanskog državnog tajnika za turizam Stefana Stefanija koji je uvrijedio Nijemce ostanu bez posljedica ili bez reakcije talijanske Vlade.

Stefani je u razgovoru za list "La Padaniu", glasilo desnoradikalne stranke "Lega Nord", izjavio da su Nijemci "bezoblični plavokosi ultranacionalisti" koji "cijelo ljeto, glasni i opiti vlastitom arogancijom opsjedaju talijanske plaže".

Glasnogovornik njemačke Vlade Bela Anda je Stefanijeve izjave ocijenio kao "nevjerojatne" te "paušalnom uvredom za sve Nijemce koji u Italiji provode godišnji odmor". Anda je dodao da je općepoznato "u kojoj mjeri kancelar Schroeder voli Italiju, njezinu kulturu i građane".

Italiju godišnje posjeti oko 10 milijuna njemačkih turista koji ostvare promet od 7 milijardi eura.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanski ministar vanjskih poslova Frattini je talijanskoj izvještajnoj agenciji ANSA izjavio kako se nada da Stefanijevo "bezrazložno vrijeđanje Nijemaca" neće naškoditi tradicionalno dobrim odnosima Njemačke i Italije. Prije toga je glasnogovornik Toskanskog ureda za turizam Sederigi izjavio da su Toskanci "izvan sebe" zbog Stefanijevih ispada.

Njemački tiražni dnevnik "Bild" se iznad teksta o Stefanijevim ispadima pita ima li talijanski političar "špagete umjesto mozga". Stefani je, reagirajući na razvoj događaja, u najnovijem broju "La Padanije" njemačkog kancelara demonstrativno pozvao da bude njegov gost. Stefani time "želi dokazati svoj dobar odnos prema Nijemcima koji nisu kao Schultz". Stefani pritom aludira na poslanika Socijaldemokratske stranke Njemačke u Europskom parlamentu Martina Schultza, koji je prošlog tjedna kritiziro politički stil talijanskog premijera Berlusconija.

Njemački kancelar Schroeder  tradicionalno s obitelji provodi godišnji odmor i Italiji. Krajem ovog mjeseca trebao je na 18 dana otputovati u jedno "manje mjesto pored Riminija" .

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara