Schroederovi socijaldemokrati bilježe veliki pad popularnosti

POSLJEDNJA ispitivanja javnog mišljenja objavljena u srijedu pokazuju porazne rezultate za njemačkog kancelara Gerharda Schroedera, dok njegovi socijaldemokrati pripremaju proslave kojima će obilježiti 140-tu godišnjicu stranke.

Vladajući socijaldemokrati (SPD) već drugi tjedan zaredom bilježe veliki pad popularnosti zbog sve veće zabrinutosti uslijed pogoršanja gospodarske situacije u zemlji, te zbog predloženih reformi za liberalizaciju gospodarstva, pokazalo je ispitivanje javnog mnijenja objavljeno u tjedniku Stern.

Prema toj anketi, SPD bi danas dobio samo 26 posto glasova, a to je najlošiji rezultat koji je stranka ostvarila u svojoj povijesti.

Oporbeni CDU/CSU dobio bi, prema istoj anketi, 48 posto glasova njemačkih birača.

Schroederova koalicija prošle je godine tijesno pobijedila na izborima i to prvenstveno zahvaljujući potpori svojih koalicijskih partnera - Zelenih.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje javnog mišljenja pokazalo je da većina birača daje potporu reformama koje bi trebale poboljšati gospodarsko stanje u zemlji, ali prema podacima ne može se zaključiti koliko birača SPD-a podržava reforme.

Prema pisanju lista Frankfurter Allgemeine SPD je izgubio 7.283 članova, te trenutačno ima 673.000 članova.

Njemačka se trenutačno bori s lošom gospodarskom situacijom, u zemlji je veliki broj nezaposlenih (4,5 milijuna Nijemaca).

Bez obzira na porazne rezultate ispitivanja javnog mišljenja, Schroeder će ovoga tjedna u Berlinu ugostiti svoje kolege iz Europe na proslavi 140-te godišnjice stranke. Hrvatsku će predstavljati premijer Ivica Račan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara