Schuessel nastavlja razgovore o formiranju vlade

AUSTRIJSKI kancelar Wolfgang Schuessel trebao bi se u ponedjeljak sastati s čelnicima Socijaldemokratske i desničarske Slobodarske stranke, kako bi pokušao sastaviti vladu tri mjeseca nakon izbora.

Kancelar će se sastati s predsjednikom socijaldemokrata Herbertom Hauptom i najvjerojatnije šefom socijaldemokrata Alfredom Gusenbauerom.

Pregovori Schuesselove Konzervativne stranke i Zelenih propali su u nedjelju zbog nepremostivih međusobnih razlika. Konzervativci su izrazili žaljenje, no najveći dio Zelenih prihvatio je to s olakšanjem.

Politički analitičari procjenjuju da bi Schuessel u toj situaciji mogao obnoviti raniju koaliciju sa Slobodarskom strankom.

Nakon propalih pregovora sa Zelenima, Schuessel je rekao kako je tri mjeseca nakon izbora krajnje vrijeme da se nešto učini. Rekao je da preferira koaliciju sa Slobodarskom strankom, jer su razgovori sa socijaldemokratima pokazali dramatične razlike.

Konzervativci sa Slobodarskom strankom ne dijele stajališta o europskoj politici, ´no to se može riješiti´, rekao je Schuessel.

Austrijski predsjednik Thomas Klestil pozvao je kancelara da požuri sa sastavljanjem vlade, podsjetivši ga da taj zadatak nije obavio u 12 tjedana otkako mu je povjeren mandat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara