Schuessel: Turska ni izbliza nije spremna za EU

TURSKA ni izbliza nije spremna za članstvo u Europskoj uniji, izjavio je u nedjelju austrijski kancelar Wolfgang Schuessel u razgovorima za tamošnje listove Kronen Zeitung i Kurier.

"Moramo imati iskrenu i nepristranu analizu što bi Tursko članstvo značilo za Uniju. Dosad nismo imali prave odgovore na pitanja kakvu bi to promjenu donijelo na polju imigracije, tržišta rada, troškova ili poljoprivrede", rekao je austrijski kancelar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako EU, nakon razmatranja svih argumenata, odluči pokrenuti proces pregovora, "to stvarno mora biti otvoren proces", dodaje Schuessel. "U poštenom i otvorenom dijalogu s Turskom, sve se mogućnosti moraju razmotriti kako bi se naše partnerstvo osnažilo bez slabljenja kohezije Unije", rekao je austrijski kancelar koji Tursku naziva "jedinstvenim slučajem zbog njezine veličine i stanja u državi".

U ovom trenutku sve političke stranke u Austriji skeptične su prema turskom članstvu u Uniji, naglasio je kancelar.

Prema posljednjim ispitivanjima javnoga mnijenja, 62 posto Austrijanaca želi referendum o eventualnom turskom ulasku u EU. Čak 47 posto smatra da pregovore s Turskom ne bi trebalo ni počinjati.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara