Scorsese i Minghella produciraju film o varšavskom getu

AMERIČKI redatelji Martin Scorsese i Anthony Minghella producenti su filma o pobuni u varšavskom getu 1943., čije bi snimanje trebalo početi ove godine, piše poljska internetska stranica www.filmweb.pl.

Realizacija filma pod nazivom "Mila 18" povjerena je Harveyju Weinsteinu, koproducentu "Gospodara prstenova", snimljenog prema trilogiji J. R. Tolkiena, tvrdi isti izvor.

Film koji će se snimati u Varšavi priča o tragediji mladih židovskih boraca koji su radije poginuli s oružjem u rukama nego dopustili da ih nacisti pobiju bez otpora. Naslov filma je adresa glavnog stožera pobunjenika čiji su se vođe ubili dignuvši u zrak svoje sklonište.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Scenarij je napisao Hossein Amini prema istoimenom romanu američkog pisca Leona Urisa iz 1961., autora "Battle Cry" koji je 1955. na filmsko platno prenio Raoul Walsh (pod naslovom "Bojni poklič") i "Topaza", prema kojemu je Alfred Hitchcock snimio film 1969.

Gotovo pola milijuna Židova bilo je zatvoreno u varšavskom getu nedugo nakon nacističke invazije na Poljsku. Kada je pobuna izbila, 19. travnja 1943., bilo ih je tek šezdesetak tisuća, a ostali su završili u plinskim komorama, bili ubijeni na licu mjesta ili su umrli od gladi i bolesti.

Nekoliko stotina židovskih boraca naoružanih puškama i ručnim bombama napali su Nijemce. Pobuna je ugušena nakon tri tjedna, a geto je sravnjen sa zemljom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara