Scotland Yard: Hrvatska strojnica može izazvati kaos na ulicama Londona

Scotland Yard: Hrvatska strojnica može izazvati kaos na ulicama Londona

U KRIMINALNIM krugovima u Londonu pojavilo se jedno od najopasnijih oružja na svijetu – automatski stroj hrvatske proizvodnje Agram 2000 koji ispaljuje nevjerojatnih 750 metaka u minuti. Takvo bi oružje moglo "izazvati kaos na ulicama Londona", upozorio je detektiv John McKenzie iz Scotland Yarda.

Hrvatska strojnica Agram 2000 nađena je kod dilera heroinom Marka Lee-ja, kojemu je policija upala u stan u Islingtonu u sjevernom Londonu. Kako pišu engleske novine, radi se o drugom takvom oružju nađenom u Velikoj Britaniji.

22-godišnji diler je u trenutku kad je policija razvaljivala vrata njegovog stana bacio automatski pištolj kroz prozor, ali su ga policajci vidjeli. Sudac ga je za posjedovanje tog oružja kaznio zatvorskom kaznom od pet godina, a Lee je u svoju obranu kazao kako je samo "čuvao" oružje za nekog drugog.

Engleski Mirror prenosi izjavu suca Davida Higginsa: "Ovo oružje sposobno je ispaljivati do 750 metaka u minuti, te je ujedno najopasniji tip oružja nađen u kriminalnoj zajednici."

Sa sucem se složio i inspector John McKenzie iz Scotland Yarda, koji je potvrdio sučeve riječi pa dodao: "To oružje ima potencijal za izazivanje kaosa na ulicama Londona."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska strojnica Agram 2000

Strojnica Agram 2000, ustvari je modernizirani automatski pištolj Beretta PM12-S talijanske proizvodnje. Razvijen je iz starijeg modela Agrama kojeg je konstruirao domaći konstruktor oružja Ivan Vugrek početkom 90-tih godina.

U ratno vrijeme, kad je na snazi bio embargo na uvoz oružja u Hrvatsku, Vugrek je razvio Agram koji je neodoljivo podsjećao na spomenutu talijansku strojnicu. Agram je testiran u ratnim uvjetima i kao takav doživio je modernizaciju na današnji model - Agram 2000.

Agram 2000 puni se streljivom kalibra 9x19mm, kapaciteti spremnika su 15 ili 32 metka, a moguće je postaviti i prigušivač pucnja pri čemu se donekle gubi na smrtonosnoj učinkovitosti oružja.

Agram 2000 može pucati automatski i pojedinačno. Brzina ispaljivanja pri rafalnoj paljbi iznosi 750 metaka u minuti. Takva brzina ispaljivanja u spoju sa kalibrom, stvara od Agrama izuzetno ubojito oružje. Ukupna masa Agrama sa punim spremnikom od 32 metka iznosi nešto više od 2 kg.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara