Screening: EK zadovoljna novim Zakonom o državnim potporama

Europska je komisija vrlo zadovoljna što je Hrvatska svoj novi Zakon o državnim potporama uskladila u cijelosti s pravnom stečevinom EUa, izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu glavna hrvatska pregovaračica za područje tržišnog natjecanja Olgica Spevec nakon druge bilateralne faze screeninga, provjere usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskim, za to područje.

"Današnji screening počeo u dobrom ozračju jer smo informirali Europsku komisiju da je Hrvatski sabor prije nekoliko tjedana donio novi zakon o državnim potporama koji u cijelosti slijedi pravnu stečevinu EU-a", kazala je Olgica Spevec, dodavši da taj zakon stupa na snagu sutra.

"Europska komisija je vrlo zadovoljna što je Hrvatska poslušala savjete i prijedloge da se taj zakon u cijelosti uskladi s pravnom stečevinom EU-a", dodala je. Pitanje državnih potpora u Hrvatskoj nije bilo regulirano sve do 2003. godine, a u posljednje dvije godine to se počelo postupno mijenjati iako još uvijek najveći dio potpora ide za pojedine gospodarske sektore ili kompanije.

Prema njenim riječima, taj je zakon sada "primjenjiv za Hrvatsku", ali onog časa kada Hrvatske postane članica EU-a, "taj se zakon više neće primjenjivati i kontrola državnih potpora će prijeći u nadležnost Europske komisije ili povjerenstva za tržišno natjecanje".

"Ovdje se radi o disciplini da se naviknemo postupati i raditi na način koji će se od nas očekivati u Europskoj uniji", istaknula je Spevec.

"Zakon ima privremenost i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja koja je zadužena za njegovu provedbu također taj posao obavlja privremeno", kazala je ona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako je istaknula, na današnjim razgovorima s predstavnicima Europske komisije hrvatski su pregovarači dali odgovarajuće odgovore na zahtjeve Komisije vezano ne samo za zakonsko uređenje nego i na provedbu zakona iz ovog područja.

Hrvatska će i sutra nastaviti s drugom bilateralnom fazom screeninga za tržišno natjecanje, a Spevec je kazala kako je danas obavljena tek četvrtina predviđenih razgovora.

Prva faza screeninga za tržišno natjecanje, četvrto od ukupno 35 poglavlja pristupnih pregovora, održana je 8. studenoga.

Tržišno natjecanje obuhvaća politiku tržišnog natjecanja u užem smislu (anti-trust) i kontrolu državnih potpora. Pravila tržišnog natjecanja izravno se provode na području EU-a, a države članice su dužne u potpunosti surađivati s Europskom komisijom u provedbi tih pravila. Europsko zakonodavstvo na tom području obuhvaća pravila i postupke za suzbijanje protutržišnog djelovanja poduzeća te za sprečavanje vlada u davanju državnih potpora koje narušavaju tržišno natjecanje na unutarnjem tržištu.

Europska unija vrlo oprezno pristupa državnim potporama, jer one mogu narušiti trgovinu među zemljama članicama. U slučajevima kada i ako se odobravaju, preferiraju se tzv. "horizontalne potpore" koje se daju za istraživanje i razvoj, malo i srednje poduzetništvo, zaštitu okoliša, poticanje zapošljavanja i one potpore koje su daju siromašnijim regijama u EU-u.

(Hina) xbis ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara