SDA BiH TRAŽI SMJENU VLADE FEDERACIJE

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) iskazalo je u utorak nepovjerenje Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i odlučilo pokrenuti pregovore s koalicijskim partnerima o njezinoj rekonstrukciji.

Nakon sastanka stranačkog vrha održanog u Sarajevu iza zatvorenih vrata predsjednik SDA Sulejman Tihić novinarima je kazao kako je prihvaćeno izvješće radne skupine koja je analizirala rad federalne vlade ocijenivši ga negativno.

"Odlučilo smo pokrenuti razgovore s koalicijskim parterima kako bi se provela rekonstrukcija vlade", kazao je Tihić.

Vladu Federacije BiH uz ministre iz reda SDA čine i oni iz Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) te Stranke za BiH (SBiH).

Tihić je odbio izravno odgovoriti na pitanje koga SDA želi smijeniti kazavši samo kako se odluka o odgovornosti i rekonstrukciji vlade "odnosi na sve (njezine članove) i ne isključuje nikoga".

Predsjednik SDA potvrdio je međutim kako je federalni premijer Ahmet Hadžipašić kojega je i postavila ta stranka odbio ponuditi ostavku na svoju dužnost.

Potpredsjednica SDA Seada Palavrić bila je nešto određenija od Tihića kada je kazala novinarima kako će najvjerojatnije uslijediti smjena svih članova vlade.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka o tome moći će biti donesena tek nakon razgovora predstavnika SDA, HDZ i SBiH.

Članovi vodstva SDA najžešćim kritikama u posljednim su tjednima izvrgnuli upravo premijera Hadžipašića kojega su optuživali da bolje surađuje s međunarodnom zajednicom nego s vlastitom strankom.

Uz njega na meti stranačkih kritika su se našli i ministar unutarnjih poslova Mevludin Halilović i ministar obrazovanja Zijad Pašić.

Iz HDZ-a BiH najčešće su kritizirani ministar obrane Miroslav Nikolić te poljoprivrede Marinko Božić.

Dio vodstva Stranke za BiH nezadovoljan je radom ministra energetike i rudarstva Izeta Žigića kojega se optuživalo za preveliku popustljivost prema zahtjevima Aluminijskog kombinata iz Mostara.

(Hina) rm sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara