SDA protuoptužbama odgovorila uredu visokog predstavnika u BiH

STRANKA demokratske akcije optužila je u nedjelju međunarodnu zajednicu u BiH da je postigla nagodbu s Hrvatima i Srbima o reformi obrane kojom se previđa uspostava jedne vojske u BiH s tri nacionalne sastavnice što, tvrde, nije prihvatljivo Bošnjacima.

SDA je time odgovorila na subotnje tvrdnje prvog glasnogovornika Ureda Visokog predstavnika Juliana Braithwaitea koji je ustvrdio da je te stranka "zaustavila proces reforme na području obrane".

"Ukoliko je taj proces zaustavljen, onda je to rezultat dogovora predstavnika srpskoga i hrvatskog naroda s međunarodnom zajednicom. Naime, prijedlozi reforme utvrđeni su samo s njima, dok bošnjački članovi Povjerenstva za reformu sustava obrane nisu dali potporu ponuđenim rješenjima. Ovo je, dakle, srpsko-hrvatski sporazum s međunarodnom zajednicom", ističe se u nedjeljnom priopćenju Stranke demokratske akcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
SDA precizira da bošnjački članovi Povjerenstva nisu prihvatili postojanje tri jednonacionalne vojske umjesto jedne kao i da državni ministar obrane i zapovjednik Operativnog zapovjedništva imaju po dva zamjenika, što bi ponovo predstavljalo "sveto trojstvo", dodaje se u priopćenju.

Ta bošnjačka stranka tvrdi kako je ponuđeno rješenje protivno preporukama Venecijanskog povjerenstva negirajući da se sadašnje entitetske oružane snage stavljaju pod nadzor države u iste odore i usmjeravaju ka članstvu u NATO-u što je ocijenio Braithwaite.

"Prijedlog predviđa da se pored državnih obilježja mogu koristiti i entitetska, a put u NATO u prijedlogu se i ne nagovještava, a pogotovo ne jamči", stoji u SDA-ovu priopćenju.

Dodaje se kako je stajalište o neprihvatljivosti rješenja reforme obrane jednoglasno zauzelo Predsjedništvo stranke na izvanrednoj a podržao ga je i njezin počasni predsjednik Alija Izetbegović.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara