SDP bez budućnosti: Čovjek koji brani partijske kriminalce protiv propalog premijera

SDP bez budućnosti: Čovjek koji brani partijske kriminalce protiv propalog premijera

Foto: Hina

U IZBORU za šefa SDP-a za sada su stigle svega dvije kandidature i to ona Zorana Milanovića, čovjeka koji je izgubio posljednjih pet izbora i Zlatka Komadine koji svojedobno na ministarskoj fotelji nije izdržao niti tri mjeseca.

Ono što je već sada sasvim sigurno je da se ni Milanović, a ni Komadina neće obračunati s korupcijom u vlastitim redovima.

Preko noći izmislili Lex Komadina

Milanović je do zadnjeg trenutka branio kriminalce u vlastitim redovima i često je okretao glavu sve do trenutka kada zbog pritiska javnosti to više nije bilo moguće.  Komadina je bio sklon i obrani tih kadrova i nakon smjene, a ukoliko pobjedi neke od njih je spreman u vratiti u stranku. Prije svega Slavka Linića.

No, krenimo redom. Da bi Komadina nakon pobjede Kukuriku koalicije uopće mogao ući u Vladu valjalo je izmisliti tzv. "Lex Komadina". Preko noći izmijenjen je Zakon o izborima načelnika, gradonačelnika i župana te Zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, a prem tom zakonu dozvoljena je ostavka župama bez raspisivanja prijevremenih izbora. Nakon svega tri mjeseca Komadina je podnio ostavku na mjesto ministra prometa i to zbog zdravstvenih razloga iako je već prije toga postalo jasno da nije za ministra.

Presudila mu Žuta Lokva

Komadini je presudila Žuta Lokva, odnosno inzistiranje da se izgradi autocesta od Žute Lokve do Rijeke, a na štetu Dubrovnika.

"Ispast će da brinemo samo za područja gdje imamo najviše birača", rekli su s Markova trga. Od odlaska Komadina se nametnuo kao jedan od glavnih oponenata Milanoviću, s kojim se i medijski obračunavao tvrdeći da "slinavci oko Milanovića šire neistine o njemu".

No, s druge strane Komadina je zdušno branio mnoge SDP-ovce. Kao član predsjedništva nije se htio odrediti o svojoj kolegici Marini Lovrić Merzel.

Druga Sabu spasiti, pojavu osuditi

"Krivog ste našli. Danima sam u snijegu i ledu sa službama u Gorskom kotaru. Potpuno sam van događaja", govorio je Komadina novinarima, a kada je o Lovrić Merzel javno progovorila Jasmina Jovev tvrdio je da je ona nevjerodostojan izbor te spomenuo "čudan tajming za takve optužbe".

"Ono što treba reći je da pojavu treba osuditi, ali druga Sabu treba spasiti", govorio je Komadina komentirajući nepravomoćnu presudu bivšem gradonačelniku Vukovara Željku Sabi koji je osuđen na godinu i četiri mjeseca zatvora zbog pokušaja podmićivanja dva vijećnika HDZ-a.

No, najviše je Komadina branio Slavka Linića, tvrdeći da je ministar financija sve radio po Zakonu o predstečajnim nagodbama.

Rijeka neće dati Linića

"Rijeka neće dati Linića", grmio je Komadina dodajući da je ministar Linić sve odluke donosio temeljem odluka stručnog vijeća u svom Ministarstvu financija. Komadina danas u svom programu ima i povratak otpisanih u SDP, prije svega Slavka Linića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Milanović je oduvijek šutio kada je bila riječ o sumnjivim osobama u svojoj stranci. Možda najveći sukob bio je između njega i Milana Bandića, a činjenica je da ga nikad nije izbacio iz stranke, već je to uradio Bandić kandidaturom za predsjedničke izbore 2009. godine.

Milanović nije htio čuti za pljačku stoljeća

Jedan od najštetnijih promašaja Milanovićeve Vlade je pljačka kroz predstečajne nagodbe koju su pravdali "spašavanjem radnih mjesta", a kojom se spasilo jedino povlaštene dok su brojne male tvrtke uništene, milijunski dugovi velikima oprošteni, a radnici su u većini slučajeva kratkih rukava ostajali na ulici.

Među spornim predstečajnim nagodbama su one za Varteks, TOZ Penkalu, EPH, Taxi Cammeo, Dalekovod, Ecooperativu, Vino Ilko, Sportinu, Bitechnique, Magmu, Vox, Kerum, Hotele Novi, VIAM...

Premijer Milanović šutio je na sve ono na što je Index upozoravao u predstečajnim nagodbama. Milanović je ostao nijem i kada je DORH intervenirao i zaustavio predstečajnu nagodbu  Drvne industrije Čazma (DI Čazma) koju vodi Ratomir Radaković čiji je otac čelnik Erste Banke Petar Radaković.

Za Vlahušića se pravio lud

Ništa za Milanovića nisu značila ni upozorenja suca Trgovačkog suda Mislava Kolakušića koje je ovaj više puta iznio u javnosti. Nitko iz SDP-a nije podigao glas kada je Pravni fakultet proglasio Zakon o predstečajnim nagodbama - koruptivnim. Linić ih je proglasio - neprijateljima.

Cijelo to vrijeme SDP je držao leđa najkontroverznijem ministru koji ih je "javno pljuvao u lice" šaljući poruku o neradnicima u Vladi, te javnom izjavom da se od svojih korumpiranih prijatelja neće rastati.

Imao je Milanović razumijevanja i za loše momke iz drugih stranaka, kao što je bio slučaj oko Andra Vlahušića.

Popularizirao restoran Tač

"Ne znam za koje je djelo Andro Vlahušić bio optužen i nepravomoćno osuđen", branio se Milanović prije godinu dana nakon što je SDP odlučio podržati Vlahušićevu kandidaturu. Samo godinu dana prije toga bio je puno bolje informiran. "Vlahušić je imao jednu presudu, ne za korupciju, to nije kategorija, ona je nepravomoćna, radi se o jednoj grešci, nesmotrenosti za koju je dobio uvjetnu presudu. To je sada tu, nepravomoćno. SDP-u je naprosto bio problem ići u takvu koaliciju", govorio je Milanović 2013. godine.

Milanovićeva vladavina popularizirala je zagrebački restoran Tač gdje je premijer bio vrlo česti gost. Ondje je i održan tajni sastanak s kontroverznim medijskim tajkunom Ninoslavom Pavićem u vrijeme dok je EPH bio u predstečajnoj nagodbi. Iz Vlade su potvrdili samo slučajan susret njih dvojice na putu za WC, a kada smo tražili dodatne informacije o susretu odbili su naš zahtjev krijući se iza Zakona o pravu na pristup informacijama.

U Taču su održavani i neki važni sastanci kao što je to bio s predsjednikom Nacionalnog foruma Nikicom Gabrićem.

Državnim zrakoplovom u privatni posjet Krku

Bahati Milanović koristio je vladin zrakoplov u privatne svrhe. Tako je zabilježen njegov odlazak na Krk, nakon što je završio dvodnevnu turneju po dijelovima BiH, a završio je na Krku umjesto na zagrebački Pleso. I to nije bio jedini njegov odlazak na otok Krk gdje ima obiteljsku kuću za odmor. 

Milanovića ćemo pamtiti i po nizu izjava-gafova.

Zoranizmi za kraj: Neka me pamte po ničemu

"Mi nismo guske u magli nego prije Airbus u magli", "Očigledno smo svi prepušteni slučaju, a država koja je prepuštena slučaju je slučajna država", "Čak i da ne radimo ništa, nešto će se dogoditi", "Kad jednom odem s vlasti, želio bih da me ljudi ne pamte po ničemu", "Neću se pojaviti kao Bog iz mašine, kao veliki dragi vođa i rješavati probleme u kritičnim trenucima", " Primjer nam je Austrija, bogata država za koju kad pitate "što veliko dolazi iz Austrije" nitko ne zna. Sve po malo", " Mi ćemo snositi posljedice, a nakon što nas se kazni, promijenit ćemo zakon. Jer možemo", "Ministra Jakovinu smo morali izgurati s veslom, jer se opirao tome da ide na Bali", " Sukob interesa? To je tema za filozofiju prava.", "Neću tražiti ostavke, vjerujem Sabi i Lovrić Merzel sve dok se ne dokaže suprotno!", "Tako mi Boga, neću se osvrtati na ono što je bilo ranije.",

"Stručnjaci za finski rat iz Špičkovine ili Vukovine objašnjavaju koliko je bilo mrtvih kao da su ih oni osobno prebrojavali.", "Hrvatska nacija je nevjerojatan paradoks i to nije lako držati zajedno.", "Ima jedan psalam u Starom zavjetu koji kaže: ako te zaboravim, Jeruzaleme, neka mi se osuši desna ruka. Ja to sad govorim i za Slavoniju: ako te zaboravim, Slavonijo, neka mi se osuši desna ruka.", "Perkovića zbog zastare ne bih mogao izručiti ni da mi je rođeni otac. ", " Propao sam u diplomaciji, vidjet ćemo što će biti u politici", "Imam loše vijesti za pesimiste - Bit će bolje!", " Moramo biti lavovi, ali i lisice! Ali ne bijesne lisice.", "Ja vam nisam klimavac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara