SDP čestitao Svjetski dan Roma

SDP je čestitao svim Romima u Hrvatskoj 8. travnja Svjetski dan Roma, sa željom da se što prije poboljšaju životni uvjeti hrvatskih Roma.

Iako su u proteklih tridesetak godina učinjeni pozitivni pomaci u smislu poštivanja ljudskih prava, kvalitete života i društvene integracije Roma u svijetu, Romi su još uvijek najugroženija nacionalna manjina u Europi, ali i u Hrvatskoj, ističe se u današnjem priopćenju SDP-a.

Iako su u posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj pokrenute aktivnosti s ciljem poboljšanja uvjeta života Roma i njihove bolje integracije u društvo, činjenica je da većina Roma i danas živi u neadekvatnim uvjetima života. Većina problema s kojima se suočavaju Romi u Hrvatskoj proizlaze iz predrasuda koje mnogi građani imaju prema Romima. Stoga je, po mišljenju SDP-a, nužno građane Hrvatske upoznati s kulturom Roma te educirati i senzibilizirati javnost za poštivanje kulturnih različitosti manjina, posebice Roma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
SDP je podržao inicijativu za izgradnju Centra kulture Roma Hrvatske u Zagrebu, te izrazio nadu kako će se što veći broj građana uključiti u događanja Dana kulture Roma koji se održavaju od 7. travnja do 7. svibnja u Zagrebu.

Svjetski dan Roma obilježava se od 8. travnja 1971. godine, kada je u Londonu održan prvi svjetski kongres Roma. Ovogodišnja proslava Svjetskog dana Roma odvijat će se u znaku dogovora osmorice šefova država i vlada zemalja srednje i jugoistočne Europe, u veljači ove godine u Sofiji, kada je pokrenuta inicijativa "Desetljeće uključivanja Roma".

(Hina) xkt/pp yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara