SDP i HDZ izjednačeni, Sanader sve nepopularniji

NAKON lokalnih izbora dvije vodeće stranke SDP i HDZ imaju sasvim izjednačen rezultat. Predsjednik Stjepan Mesić je uz Đurđu Adlešić na čelu ljestvice najpopularnijih političara, dok su premijer Ivo Sanader i njegovi najbliži suradnici sve manje popularani.

Rezultati redovnog mjesečnog istraživanja Jutarnjeg lista pokazuju da su SDP sa 24,5 i HDZ sa 24 posto glasova anketiranih građana vrlo izjednačeni. S desetak posto bodova za njima zaostaje HSP, a slijede ga HSS sa 9,6, HNS sa 5,5 i HSU sa 5,2. Ostale stranke nisu prošle izborni prag.

Telefonska anketa provedena je od 30. svibnja do 2. lipnja na uzorku od 884 ispitanika.

Desni blok predvođen HDZ-om u prednosti je pred oporbenim, te, ukoliko bi današnja partnerstva zaživjela i za vrijeme slijedećih redovnih parlamentarnih izbora, za dvije i pol godine, premijer Sanader opet bi osvojio vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Loši rezultati HDZ-a mogu se pripisati lošoj gospodarskoj politici i neuspjehu na području vanjske politike. Da premijerova stranka stoji vrlo loše među biračima pokazuje i podatak prema kojem je čak šest HDZ-ovih političara zauzelo mjesto u negativnom dijelu rang-ljestvice.

Jedini članovi Vlade koji su se našli među najpopularnijim političarima su Kolinda Grabar-Kitarović i Dragan Primorac.

Najpopularniji je predsjednik Stjepan Mesić, što i nije iznenađenje s obzirom da on tu poziciju u raznim istraživanjima drži godinama. Bjelovarska gradonačelnica i potpredsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić na drugom je mjestu, a treća spomenuta Ministrica Grabar-Kitarović.

Najnepopularniji je Vladimir Šeks, a slijede ga stranačke kolege Jadranka Kosor i Andrija Hebrang. Ova trojka se često nalazi na vrhu ljestvica nepopularnosti, kao i Radimir Čačič, koji je usprkos dobrom izbornom rezultatu nepopularniji od izborne gubitnice u Zagrebu Vesne Pusić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara