sdp i hss o tijeku privatizacije, uskoro odluka o sunčanom hvaru

Stranačka izaslanstva SDPa i HSSa na čelu s predsjednicima tih stranaka Ivicom Račanom i Zlatkom Tomčićem na današnjem su sastanku razmatrali daljnji tijek privatizacije u Hrvatskoj i upravljanje državnom imovinom.

Predsjednik SDP-a Račan izvijestio je da će o privatizaciji hotelskog poduzeća Sunčani Hvar biti odlučeno na jednoj od dvije iduće sjednice Vlade. ´Svjesni smo da se radi o delikatnoj situaciji i zato ćemo pažljivo analizirati ´pluseve´ i ´minuse´ za svaku odluku, a nakon toga odlučiti. Želimo razgovrati sa svim sudionicima privatizacije Sunčanog Hvara i čuti njihovu argumentaciju´, kazao je Račan na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Također je rekao da je razgovarano o tome kako postići veću efikasnost i omogućiti brži razvoj zemlje te dodao da je bilo govora i o širim međustranačkim odnosima.

Ustvrdio je kako je sastanak pokazao da nema nekih bitnijih koncepcijskih razlika između SDP-a i HSS-a o procesu privatizacije, ali da ´ima potrebe vidjeti kako slamati otpore u procesu privatizacije i učinkovitijeg korištenja državne imovine´.

Po njegovim riječima vrlo konkretan primjer za to je privatizacija hotelskog poduzeća Sunčani Hvar. Ustvrdio je kako bi, da nisu postojali različiti otpori njegovu restrukturiranju, bio raspisan natječaj na kojemu bi došlo do privatizacije, ne cjelovitog Sunčanog Hvara, nego nekoliko manjih trgovačkih društava, od kojih bi svako od njih pojedinačno moglo biti privatizirano. Račan je rekao da će ubuduće biti potrebno više odlučnosti u slamanju otpora kako se ne bi ponovljale takve situacije. Najavio je da će u ponedjeljak biti održan sastanak na kojem će biti sudionici samog postupka privatizacije Sunčanog Hvara, prije nego što Vlada odluči o prijedlogu odluke Hrvatskog fonda za privatizaciju o prodaji te tvrtke.

Račan je kazao kako na današnjem sastanku SDP i HSS nisu preuzele ulogu koalicije, nego da će o današnjim zaključcima biti riječi na sastanku predsjednika stranaka vladajuće koalicije u ponedjeljak. Dodao je da bi se na tom sastanku trebala definirati polazišta i zajednički stavovi oko privatizacije i daljnji koraci uključujući i one u vezi sa Sunčanim Hvarom, a o bit će riječi i o temama vezanim uz radno zakonodavstvo, kao i nekim drugim.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić sastanak je ocijenio uspješnim i vrlo potrebnim. ´Danas smo razgovarali kako proces privatizacije i državne imovine staviti na jednu višu razinu u funkciju razvoja hrvatskog gospodarstva. Konstatirali smo, potpuno suglasno, da postoji još uvijek praznih hodova, neiskorištenih kapaciteta i vlasništva te da moramo pokušati to što učinkovitije iskoristiti upravo u svrhu podizanja bruto društvenog proizvoda i razvoja poduzetništva´, rekao je Tomčić.

Po njegovim riječima HSS je SDP upoznao s projektom preustroja dosadašnjeg Hrvatskog fonda za privatizaciju u fond za upravljanje državnom imovinom, a u ponedjeljak će biti prezentiran i drugim strankama koalicije.

Fond za upravljanje državnom imovinom, pojasnio je Tomčić, imao bi zadaću upravljati dionicama i vlasničkih udjelima države iz sadašnjeg portfelja Hrvatskog fonda za privatizaciju i upravljati svom onom državnom imovinom koja do sada nije u funkciji korištenja jedinica lokalne samouprave i državne uprave. U tom smislu pred nama stoji vrlo složen posao s obzirom da su nam vlasničke knjige potpuno nesređene, rekao je predsjednik HSS-a.

Također je dogovoreno da će se u idućih mjesec dana kroz Zakon o stečaju uspostaviti posebna agencija za državna potraživanja, rekao je Tomčić.

Ocijenio je da se realizacijom tih dviju točaka može unaprijediti mogućnost ulaska stranih i domaćih poduzetnika na transparentniji način, nego do sada, u gospodarstvo RH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara