SDP ocijenio neprimjerenim prikazivanje djeci filma o pobačaju

SDP je danas ministru znanosti, obrazovanja i športa Draganu Primorcu poslao otvoreno pismo u kojem je prikazivanje filma "Abortus" učenicima 3. razreda zagrebačke XI. gimnazije ocijenio neprimjerenim i traži od ministra da se očituje o tome.

Današnji "Jutarnji list" objavio je da se u filmu, koji je učenicima prikazan u utorak na satu vjeronauka, zorno prikazuje tijek umjetnog pobačaja.

SDP je u otvorenom pismu ocijenio kako je prikazivanje toga filma učenicima u osjetljivoj dobi sasvim neprimjereno. "Želimo vam ukazati da je u odgojnim i nastavnim ustanovama potrebno na primjeren način bez traumatiziranja obrazovati mlade naraštaje", kaže se u pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U SDP-u smatraju da neprimjerenost prikazivanja filma "tako eksplicitnog i neukusnog sadržaja" ne umanjuje ni činjenica da je film predviđen nastavnim programom katoličkog vjeronauka za srednje škole koji su potvrdili Ministarstvo prosvjete i športa i Hrvatska biskupska konferencija.

SDP drži da "još više zapanjuje što su djeca bila prisiljena od vjeroučiteljice gledati film koji nisu željela gledati, i koji će trajno negativno i iznimno neugodno djelovati na formiranje njihova stajališta o prikazanu sadržaju".

Ta stranka navodi da jest za edukaciju učenika o svim pitanjima vezanim uza spolni život, ali na način koji je primjeren dobi i općim moralnim načelima. Smatra da Crkva nema pravo na satovima vjeronauka educirati djecu o spolnom životu na, ističu, neobjektivan način koji "potiče izrazito neugodne emocije i mijenja stajališta djece". SDP drži da takav film nije nužan da bi učenici naučili što je abortus, a da opravdanost i stajalište o samu činu svaki čovjek ima pravo donijeti sam.

Stoga SDP od ministra Primorca traži odgovor i mišljenje o primjerenosti takvog filma u nastavnom programu vjeronauka u srednjim školama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara