SDP ponovio svoje protivljenje osnutku financijske policije

PREDSTAVNICI saborskog Kluba zastupnika SDP-a ponovili su danas na konferenciji za novinstvo u Hrvatskom saboru svoje protivljenje vladinu zakonskom prijedlogu za ponovnim osnivanjem financijske policije.

Ustvrdili su da HDZ-ova Vlada, pod izlikom bolje naplate poreza, želi represivno djelovati prema građanima, posebno gospodarstvenicima, te se obračunati s političkim neistomišljenicima.

Naglašavajući protivljenje tom zakonskom prijedlogu, zastupnica SDP-a Ingrid Antičević Marinović izjavila je da Vlada želi uvesti policijsku državu i "oguliti građane".

Predložila je Vladi da 38 milijuna kuna, predviđenih u proračunu za 2005. za financijsku policiju, prenamijeni za rad porezne i carinske uprave, koje su, kako smatra, "sasvim dovoljne za učinkoviti nadzor ubiranja proračunskih prihoda".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnik SDP-a Slavko Linić izrazio je bojazan da će ponovno osnivanje financijske policije značiti odmazdu prema gospodarstvenicima nesklonima vlasti. Po njegovim riječima, u prijedlogu zakona postoji odredba po kojoj bi financijski policajci bez ikakve odgovornosti mogli zatvarati tvrtke.

Argumente za svoju ocjenu da "HDZ-ova Vlada želi u gospodarstvo postaviti političke podobnike" Linić vidi i u predloženom Zakonu o poreznoj upravi, kojim se, kaže, brišu odredbe o potrebi javnog natječaja prije imenovanja čelnih ljudi u poreznoj upravi, pošti, itd.

U prekjučerašnjoj saborskoj raspravi o vladinu zakonskom prijedlogu o ponovnom osnivaju financijske policije, oporba, a poglavito SDP, žestoko su kritizirali taj prijedlog, tvrdeći da Vlada želi uvesti policijsku državu koja bi represivnim aparatom punila državni proračun.

Zastupnici vladajućeg HDZ-a tvrdili su pak da je bivša koalicijska vlast, ukidanjem financijske policije 2001., pogodovala lošoj naplati proračunskih prihoda, što je uvelike onemogućilo državna tijela u učinkovitoj borbi protiv korupcije i sive ekonomije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara