SDP za Kopački rit kao nacionalni park

SDP JE u saborsku raspravu jučer dostavio prijedlog zakona o proglašenju Parka prirode "Kopačkog rita" nacionalnim parkom, jer drži da sadašnji sustav zaštite toga područja nije dostatan, rekli su danas u Osijeku dužnosnici te stranke.

Kopački rit, kao nacionalni park, treba postati najvažnijim turističkim odredištem u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, istaknuo je danas na konferenciji za novinare saborski zastupnik SDP-a Ivica Pančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodao je kako to područje ispunjava uvjete za proglašenje nacionalnim parkom jer je najveće poplavno područje rijeke Dunava u srednjoj Europi, s najvećom biološkom raznolikosti organizama u močvarnim ekosustavima, i jedno od posljednjih staništa mnogih ugroženih biljnih i životinjskih vrsta.

Kopački se rit uništava desetljećima i to treba zaustaviti, upozorio je Pančić i ocijenio da bi se osnivanjem nacionalnog parka povećao broj posjetitelja. Podatci pokazuju da takvi parkovi ostvaruju i do 30 puta veće prihode od parkova prirode, ustvrdio je.

Ovo nije prva takva inicijativa, ali su one do sada završavale u ladicama administracije, a vjerujemo da su sada bolje okolnosti za ostvarenje toga projekta, istaknuo je, rekavši da to područje treba proglasiti nacionalnim parkom i zato da bi se sačuvala prirodna bogatstva i omogućio kvalitetniji život stanovništva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara