SDSS prijeti uskraćivanjem potpore Sanaderu; HDZ gubi većinu u Saboru?

SAMOSTALNA demokratska srpska stranka (SDSS-a) zatražit će hitan sastanak s premijerom Ivom Sanaderom, odlučilo je danas prošireno Predsjedništvo SDSS-a, ocjenjujući da je pokušaj zaobilaženja SDSS-a u konstituiranju vlasti u nekim lokalnim sredinama napad na sporazum SDSS-a i HDZ-a na državnoj razini te na implementaciju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

O tome hoće li SDSS odustati od potpore Sanaderovoj Vladi u Hrvatskom saboru Predsjedništvo SDSS-a danas nije odlučivalo, a čelnici stranke nisu o tome htjeli govori.

Naglasili su tek da suradnja na nacionalnoj nije moguća bez suradnje na lokalnoj razini.

SDSS-u posebno smeta što je HDZ u Kninu odlučio sastaviti vlast s HSP-om, HSLS-om i HB-om, a bez SDSS-a.

SDSS je na lokalnim izborima za kninsko Gradsko vijeće, koje ima 17 vijećničkih mjesta, osvojio osam mandata, HDZ šest, Hrvatski blok (HB) dva, a Hrvatska stranka prava (HSP) jedan mandat.

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je danas, nakon zatvorene sjednice proširenog Predsjedništva SDSS-a, kako je "riječ o dokidanju političkog pluralizma i još jednoj podjeli Hrvatske po etničkoj osnovi".

"Nakon ove koalicije, Knin je postao grad straha i podjela koje su bile prevladane", ustvrdio je Pupovac, dodavši kako je Knin "grad u kojem je najizravnije izvršen atak na sporazum dviju stranaka (SDSS-a i HDZ-a), čiji se dobar dio odnosi upravo na suradnju na lokalnoj razini".

Po njegovim riječima, razlog zbog kojega političke stranke desnice i desnog centra, uključujući i HDZ, odbijaju suradnju s SDSS-om, "dijelom leži u njihovu protivljenju povratku izbjeglih Srba, a dijelom je", kaže, "riječ o pokušaju da se u Kninu održi bezakonje i vladanje mimo zakona".


Pupovac je zato najavio da SDSS-ovi vijećnici u Skupštini Osječko-baranjske županije do daljnjega neće potpisivati podršku HDZ-ovu mandataru.

"Nema smisla da HDZ-u pomažemo izolirati Glavaša, kad oni u Vukovaru i Kninu izoliraju nas, uz pomoć gorih od Glavaša", kazao je.

Pupovac je također ustvrdio da je u kninskoj koaliciji "oblikovan politički ekstremizam, koji bi se mogao prenijeti i u svakodnevni život".

Dodao je kako je SDSS hrvatska politička stranka, te da će se "oni koji SDSS tjeraju iz tog korpusa upravo tamo gdje bi SDSS to trebao i dokazati, suočiti s vrlo jasnim odgovorom, kako u Kninu, tako i u Briselu".

"Ako HDZ misli da mu je SDSS bio dobar za avis, a da će mu HSP biti dobar za slučaj Gotovina, onda je to u najmanju ruku kratkovidno", kazao je Pupovac.

Predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović izjavio je da je "sudbina sporazuma s HDZ-om u rukama premijera Sanadera, a ne u SDSS-ovim", te da nije riječ o ucjenama, nego u inzistiranju na dosljednom provođenju potpisanih sporazuma i ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Dodao je da će SDSS inzistirati i na sudjelovanju Srba u vlasti Vukovarsko-srijemske županije, pozivajući se pri tom na Vladino pisma namjere uoči mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Stanimirović je također rekao da će SDSS - u slučaju da Sanader ne pokaže razumijevanje za njegove primjedbe - potražiti zaštitu relevantnih međunarodnih udruga.

Izgubi li HDZ potporu SDSS-a u Saboru, mogao bi izgubiti ionako labilnu zastupničku većinu, pa bi oporba mogla izglasati nepovjerenje Vladi i prijevremene parlamentarne izbore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara