sedam europskih sindikata trgovine protiv rada nedjeljom

Sindikati trgovine iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Češke, Slovačke i Mađarske dogovorili su se na nedavnom sastanku u Beču da nedjelja treba biti isključivo dan tjednog odmora, kako je to predviđeno međunarodnim konvencijama, ustavima i zakonima pojedinih zemalja, priopćio je danas Sindikat trgovine Hrvatske.

Njemačka i Austrija imaju zakone koji ne dopuštaju rad nedjeljom, u Sloveniji je referendumom izglasano da trgovine mogu raditi samo deset nedjelja u godini (uključujući i blagdane), a u Hrvatskoj se od 1. siječnja treba početi primjenjivati zakon koji ograničava rad nedjeljom, podsjeća se u priopćenju.

Dogovoreno je da se do kraja siječnja načini prijedlog koji bi se uputio svim europskim sindikatima i Europskoj uniji, kako bi se direktivom i Ustavom EU odredilo da je nedjelja dan tjednog odmora i dan za obiteljsko druženje i odmor u cijeloj Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako je i Papa Ivan Pavao II. zatražio od EU da u njezin Ustav uđe odrednica po kojoj je nedjelja obvezno dan tjednog odmora u Europi, dogovoreno je da se sindikalni prijedlog uputi i Svetoj Stolici, te da se zajedničkim naporima to pokuša izboriti.

Rad nedjeljom nije prijeka potreba, odnosno nije nezamjenjivi uvjet funkcioniranja društvenog života, pa ga treba svesti na nužnu mjeru.

Stoga bi rad nedjeljom trebalo puno više plaćati, npr. 250 posto, kako bi postao ekonomski neisplativ. Jeftini rad nedjeljom bogati samo poslodavce, a iscrpljuje i demotivira radnike, što ne pridonosi kvalitetnijoj usluzi, zaključuje se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara