Sedamdeset tisuća ljudi na skupu potpore generalu Gotovini u Splitu

NA SPLITSKOJ Rivi u nedjelju od 9 sati počele su se okupljati skupine građana iz Splita te iz gotovo cijele Hrvatske i dijelova BiH na skupu potpore uhićenom generalu Anti Gotovini, koji je započeo oko 12 sati.

Skup potpore, pod nazivom "Istina, a ne laž", organizira kaštelanska HVIDR-a te braniteljske udruge s područja Splitsko-dalmatinske županije.

Među prvima su na Rivu izašli splitski sjemeništarci, njih 80-ak, noseći hrvatske zastave i transparente: "Danas plačem ja, jer plače moja domovina, jer je uhićen Ante Gotovina", "Generale, uz tebe smo", "I nas je obranio heroj a ne zločinac" i dr.

Takođe je na splitsku Rivu već jutros došao predsjednik HSP-a Anto Đapić s nekolicinom svojih suradnika.

"Došao sam ovdje samo iz jednog razloga, dati potporu generalu Anti Gotovini i njegovoj obitelji. Želio bih postaviti pitanje svim okupljenima, a to pitanje glasi: Znamo li da je Hrvatska u krizi identiteta, znamo li kuda Hrvatska ide i znamo li da je danas uhićen Domovinski rat? Domovinski rat je zadnji štap za koji se držimo, no on je uhićen i mi ga moramo osloboditi." - kazao je Đapić novinarki Nove TV.

Pjevač Marko Perković Thompson također je prisustvovao skupu na splitskoj Rivi, ali je odbio nastupiti na pozornici.

"Danas nije dan za pjevanje, pjevat ću kad se Ante vrati kući." - kazao je Thompson.

Bez politiziranja i incidenata

Na splitskoj Rivi nazočio je i kompletan Generalski zbor, među kojima i umirovljeni general Ante Kotromanović.

"Ovaj skup uvelike podsjeća na skup potpore generalu Norcu, koji je održan 2001. godine. Samo tada je HDZ-u odgovaralo da se okupi što više ljudi, dok im danas ne odgovara." - kazao je Kotromanović.

Velika skupina stigla je i iz Gruda, noseći također transparente s domoljubnim porukama i porukama potpore generalu Gotovini te hrvatske zastave.Na Rivi vlada ogromna gužva, prema procjenama okupilo se oko sto tisuća razgaljenih ljudi. 

Nitko iz Vlade nije najavio svoj dolazak, a splitski gradonačelnik Puljić prilikom izlaska na pozornicu bio je izviždan.

Organizatori skupa i u nedjelju su ponovili da na skupu neće biti nikakvih provokativnih simbola.

Na skupu potpore zabranjeno je istupanje političara, a, kako je najavljeno, na njemu će govoriti umirovljeni hrvatski generali, odvjetnici generala Ante Gotovine, hrvatski branitelji i novinar Josip Jović.

Policija provodi mjere osiguranja skupa, a promet u središtu Splita zatvoren je od ranih jutarnjih sati. Autobusi koji pristižu u Split parkiraju se na Poljudu.

Umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo, govoreći u ime Hrvatskog generalskog zbora, ustvrdio je kako svjetski moćnici žele iskriviti istinu o Domovinskom ratu i Oluju koja je, kako je rekao, "spriječila nove Srebrenice, zaustavila federalizaciju Hrvatske, oslobodila i spasila BiH te uspostavila ravnotežu i donijela mir".

"Ovdje smo se okupili da naše izranjene duše i srce pokažemo hrvatskom narodu" i "ne da molimo ili tražimo, nego da hrvatsku vlast podsjetimo da ispuni svoja obećanja".

"Doći ćeš ti na ovu Rivu, doći ćeš kući, svojoj obitelji i nama koji te podržavamo." - kazao je Lošo.

Iako se danima raspravljalo o tome hoće li okupljanje u Splitu biti skup potpore ili prosvjed protiv Vlade, pokazalo se kako za tim zapravo nije bilo potrebe. Naime, skup je prošao bez politiziranja i većih incidenata.

Potporu generalu Gotovini zajedno su dali i pripadnici navijačkih skupina Torcide, Bad Blue Boysa i Armade. Stalno su se čuli uzvici "Ante, Ante", "Franjo, Franjo", "Zovi samo zovi", "Izdaja", "U boj, u boj"...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Među nazočnima na posebnoj pozornici bili su i brat Ante Gotovine Boro i strina koja ga je odgojila te predsjednik HSP-a Anto Đapić, predsjednik HB-a Ivić Pašalić, umirovljeni generali Ljubo Ćesić Rojs, Miroslav Tuđman, Markica Rebić, Davor Domazet Lošo, članovi odvjetničkog tima Ante Gotovine, predstavnici brojnih udruga iz Domovinskog rata i drugi.


Najviše pozornosti izazvalo je obraćanje inicijatora skupa Željka Strize, predsjednika kaštelanske HVIDR-e, koji je, uz ostalo, rekao kako je "žalosno da su u ovom trenutku poklekli i neki biskupi koji su naglo promijenili stav i svrstali se uz vladajuću politiku". Izrazio je "strah kako nema tko naslijediti Stepinca i Kuharića".

Poručio je i kako se branitelji "srame ovakve vlasti i politike podilaženja svjetskim moćnicima", zapitavši "čija je to Vlada kojoj se politika prema braniteljima svodi na locirati, uhititi, isporučiti?".

"Ovdje se ne stvara balvan revolucija, jer su balvan digli političari između sebe i naroda", kazao je Strize dodajući kako je to jučer bio Račan, danas Sanader, a sutra će netko treći.

"Suđenje Gotovini naša je osuda, a njegov zatvor naša je tamnica", zaključio je Strize praćen burnim odobravanjem i povicima "Ante, Ante".

Novinar Slobodne Dalmacije Josip Jović, i sam optužen pred haaškim sudom zbog odavanja identiteta zaštićenog svjedoka, okupljenima je, uz osude "sluganskog" ponašanja hrvatskih vlasti, poručio kako "lisice na Gotovininim rukama ovaj puntarski narod osjeća kao lisice na vlastitim rukama", te da "progon Gotovine, Norca, Bobetka, Ademija i drugih narod osjeća kao kaznu za pobjedu, slobodu i nezavisnost".

Predsjednik splitske HVIDR-e Goran Zlopaša kazao je kako je današnji skup poruka cijeloj javnosti da se Hrvati ne odriču svojih heroja te da je "istina na našoj strani". Predsjednik Središnjeg stožera ua obranu digniteta Domovinskog rata Mirko Čondić naglasio je kako "Gotovina nije zločinac koji je palio kuće i ubijao civile, već vojnik koji je oslobodio svoju zemlju i dobar dio BiH od fašista".

Sa skupa su ponovljeni zahtjevi hrvatskoj Vladi da ishodi premještaj postupka protiv Gotovine pred hrvatskim pravosuđem, da mu se omogući obrana sa slobode te da se odvjetničkom timu pruži puna financijska i pravna potpora uz predaju svih potrebnih dokumenata za obranu, kao i da se Gotovininoj supruzi vrate nepravedno oduzeta prava.

Skup potpore na splitskoj Rivi završen je kraćim koncertom pjevača Nike Bete nakon čega su se okupljeni mirno razišli.

Kako se doznaje u policiji, prije tijekom i nakon skupa, nije zabilježen niti jedan izgred.


(Screenshot: Nova TV)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara