šef hrvatske elektroprivrede vjeruje da redukcije struje neće biti

Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ivo Čović izjavio je večeras da vjeruje kako redukcije struje "neće biti", unatoč dugotrajnoj suši i problemima koje je prouzročila elektroenergetskom sustavu.

"Vjerujem da neće biti ni redukcije struje niti raspada sustava, ne samo u kratkoročnom razdoblju, već ni narednih godina", rekao je Čović za središnji Dnevnik HTV-a.

"Unatoč činjenici da naš elektroenergetski sustav prolazi najveću kušnju nakon ratnog razdoblja, i turisti i građani Hrvatske u ovom trenutku nemaju velikog razloga za zabrinutost", rekao je Čović.

Dometnuo je, međutim, da je višemjesečna suša ostavila ozbiljne posljedice na sigurnost i pouzdanost opskrbe, tako da se hidroelektrane mogu koristiti isključivo za pokrivanje vršnih opterećenja, a termoelektrane imaju određenih problema s rashladnom vodom.

Ipak, zbog dobroga održavanja i pripreme svih 30 naših elektrana je ispravno, pogonski su spremne, rezervoari su puni, a svi prijenosni i distributivni objekti i postrojenja spremni, istaknuo je Čović ponovivši kako vjeruje da će naš elektroenergetski sustav sadašnju krizu uspješno savladati.

Odgovarajući na pitanje može li zbog ove situacije struja poskupjeti, Čović je kazao da je cijena sada sporedno pitanje, a da je glavno - osiguranje kontinuirane opskrbe.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HEP-u procjenjuju da su zbog suše i šteta prouzročenih požarom povećani troškovi proizvodnje električne energije za oko 300 milijuna kuna. Čović je odbacio mogućnost da zbog preopterećenja u bliskoj budućnosti bude nekih većih problema, poput prekjučerašnjeg prekida opskrbe strujom u SAD-u i Kanadi.

"Takvi tehnički incidenti teoretski se mogu desiti svugdje, a to prvenstveno ovisi o razini ulaganja u sustav u prethodnim razdobljima", kazao je Čović.

Iako se u Hrvatskoj, prema njegovim riječima, prethodnih desetljeća premalo investiralo, u zadnje tri godine su ulaganja povećana, zbog čega vjeruje da neće doći do redukcije struje ili kolapsa elektroenergetskog sustava.

Neke hrvatske novine, s druge strane, najavljuju u svojim sutrašnjim izdanjima, pozivajući se na procjene stručnjaka, da bi se u rujnu elektroenergetski sustav mogao naći pred slomom, nastavili se višemjesečna suša.

Zapadni dijelovi Zadra u kojima boravi i veliki broj turista, ostali su, od petka navečer do subote, više od 18 sati bez struje. Uzroci toga kvara još nisu razjašnjeni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara