Šef IAEA upozorava Južnu Koreju da ne ponovi pogrešku

ŠEF Međunarodne agencije za nuklearnu energiju rekao je u nedjelju da njegovoj organizaciji trebaju jamstva da se, iako ograničeni, nuklearni eksperimenti u Južnoj Koreji neće ponoviti.

Mohamed ElBaradei, direktor IAEA, agencije Ujedinjenih naroda za nuklearnu energiju, u Južnoj je Koreji i sudjeluje na Pugwashevoj konferenciji o znanosti i svjetskim zbivanjima, no planira se sastati i s vodećim dužnosnicima te zemlje.

Službeni je Seul nedavno priznao da je prije više od dvadeset godina izveo nuklearni eksperiment s plutonijem, a 2000. i s obogaćenim uranom. Južna Koreja tvrdi da su to bili čisti znanstveni pokusi, ali priznaje da je morala obavijestiti IAEA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Svaka me neprijavljena aktivnost ozbiljno zabrinjava", rekao je ElBaradei po dolasku u Južnu Koreju. "No koliko sad znam, to su bili mali eksperimenti. Želimo samo provjeriti da je riječ samo o eksperimentima i ni o čemu drugome... (i da se) ti eksperimenti neće ponoviti bez prijave našoj organizaciji".

ElBaradei je još rekao kako vjeruje da će izvještaj o nuklearnim aktivnostima Seula biti spreman do sastanka uprave IAEA u studenome.

Na pitanje o mogućnosti prijave toga incidenta Vijeću sigurnosti koje može uvesti kaznene mjere, rekao je da je takva odluka "jako daleka".

"O tome moraju odlučiti članovi uprave", rekao je. "Ne možemo nagađati o tom pitanju prije nego što dobijemo opsežan izvještaj o pokusima".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara