Šef Izraelske vojske odstupio zbog neuspjeha u Libanonu

Šef Izraelske vojske odstupio zbog neuspjeha u Libanonu

GENERAL Dan Halutz, odstupio je sa čela izraelske vojske s objašnjenjem da je istraga u Libanonu gdje se Izrael prošlog ljeta borio protiv lokalnog ogranka Hezbolaha gotova, no zbog količine kritika na račun njega i vojne operacije pretpostavlja se da je odstupio zbog neuspjeha u tom 34-dnevnom ratu, piše BBC.

Vodstvo izraelske vojske prošle je godine bilo kritizirano zbog lošeg planiranja, loše strategije i lošeg izvršenja akcije. Ostavkom Halutza, pojavila se mogućnost da budući šef izraelske vojske ne bude vojno lice.

"Sada kada su bitke završile, odlučio sam postupiti prema svojoj odgovornosti", izjavio je general Halutz o svojoj ostavci na nacionalnom radiju, koji je izvijestio da se premijer Ehud Olmert ne slaže s njegovom odlukom, te da ga je zamolio da ostane na svojoj poziciji dok ne budu poznati rezultati istrage u Libanonu.

General Halutz bio je konkretno kritiziran zbog loše strategije, jer nakon zračnih napada na Libanon nije na vrijeme slao pješačke divizije. Kada su trupe i poslane, procurila je vijest da nisu dovoljno opremljene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom rata u Libanonu odstupilo je nekoliko izraelskih vojnih dužnosnika, a u kolovozu 2006. Libanonci su kraj rata nazvali svojom strateškom pobjedom.

U tridesetčetverodnevnom ratu koji je počeo 12. lipnja 2006. godine, poginulo je 116 izraelskih vojnika i 43 civila. Na Libanonskoj strani smrtno je stradalo tisuću Libanonaca, uglavnom civila.

A.B.
Foto AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara