Šefovi Euroherca tvrtku oštetili za 146 milijuna kuna

ODGOVORNE osobe u osiguravajućem društvu Euroherc počinile su više kaznenih djela zluopotrebe položaja i ovlasti, utvrđeno je krim obradom splitske policije. Kaznene prijave podignute su protiv Dubravka Grgića, Mladenke Grgić, Radoslava Pavlovića, Zlatka Lerote i Ankice Čelo.

U priopćenju PU splitsko-dalmatinske ne navodi se ime osiguravajućeg društva niti imena osumnjičenih već samo njihove godine.

Nakon višemjesečne obrade Odjela gospodarskog kriminaliteta utvrđeno je da su odgovorne osobe osiguravajućeg društva počinile više kaznenih djela zloupotrebe položaja i ovlasti, odnosno krivotvorenja službene isprave, pri čemu su oštetili dioničare osnivače dioničkog društva i samo društvo za najmanje 146,6 milijuna kuna.

Kako je utvrđeno kriminalističkom obradom, prijavljene osobe su u razdoblju od 1993. do kraja 2003. suprotno Zakonu o trgovačkim društvima i Statutu Društva s imena dioničara osnivača društva prenijeli dionice na svoje ime i imena drugih dioničara i tako promijenili vlasničku strukturu društva.

Oštećeni dioničari ostali su bez vlasničkih prava na dionice, te im u navedenom razdoblju nisu isplaćene milijunske dividende, dok su drugim dioničarima redovito isplaćivane, priopćila je glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Marina Kraljević-Gudelj.

Jutarnji list piše da su oštećeni dioničari Jakov Mikulić, Benedikt Kordić, Petar Jurčić, Ljerka Jurčić i Tonko Ivanković čiji je udio s 34 posto Vlasništva u Eurohercu sveden na 3 posto vlasništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radoslav Pavlović, predsjednik uprave Euroherca u Zagrebu rekao je da je najava kaznenih prijava iz Splita reakcija grupe pet dioničara okupljenih oko Milana Lučića na nedavnu pravomoćnu presudu Vrhovnog suda.

Pavlović tvrdi da se radi o "izbijanju glavnog sudskog uporišta bivšim dioničarima za navodno otete dionice".

Milan Lučić pak kaže da se radi o logičnom slijedu razvoja događaja.

"Žalosno je što policija i Državno odvjetništvo prije nisu bili djelotvorni jer su počinjena kaznena dijela u nizu" - kazo je Lučić. Upitan da komentira činjenicu da je Grića primio Mesić, Lučić kaže da je Grgić kao i ostali do sada, obmanuo i samog predsjednika Mesića.

Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara