Šeks čestitao Sanaderu zbog odluke Europskog vijeća

U povodu odluke Europskog vijeća o početku pregovora Hrvatske o članstvu u Europskoj uniji 17. ožujka 2005., predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks čestitao je premijeru Ivi Sanaderu i svim građanima Hrvatske te je dao svoju ocjenu i viđenje odluke Europskog vijeća, priopćeno je iz Sabora.

"Jučerašnja odluka Europskog vijeća o određivanju 17. ožujka sljedeće godine datumom početka pregovora Republike Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji značajno je priznanje Hrvatskoj i svim njezinim građanima za ukupan napredak postignut u dostizanju demokratskih i civilizacijskih standarda", ocijenio je Šeks.

Dodao je da ta odluka odražava pozitivan kontinuitet u prepoznavanju i valoriziranju svega onoga što je Hrvatska činila i što čini na putu prema Eurpskoj uniji. "Istodobno, ta nas odluka, jednako kao i prethodni pozitivan avis Europske komisije, potom lipanjska odluka Europskog vijeća kojom se potvrdilo mišljenje Europske komisije, obvezuje i potiče da zrelo, ozbiljno i dosljedno kao i do sada nastavimo sa započetim reformskim procesima", ističe predsjednik Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Šeks također ističe da će hrvatska Vlada u tome imati punu potporu Sabora i njegovih zastupnika. "Pokazali smo to jedinstvom u pogledu usklađivanja hrvatskog zakonodavstva, ali i u ključnim trenucima kao što su bili dani uoči sastanka Europskog vijeća, kada su sve parlamentarne stranke jedinstveno potpisale zajedničku izjavu za početak pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom", stoji u Šeksovoj izjavi.

"Držim kako je jučerašnjom odlukom Europskog vijeća postignut jedan od najzačajnijih uspjeha hrvatske politike, koji spada u rang najznačajnijih međunarodnih dostignuća, kao što su bili međunarodno priznanje Republike Hrvatske, članstvo u Ujedinjenim narodima i članstvo u Vijeću Europe", ističe Šeks te dodaje: "Ovu odluku smatram krunom uspjeha svih nas koji smo se zalagali za proeuropsku politiku i koji smatramo ulazak u europsku obitelj razvijenih i slobodnih država vitalnim nacionalnim ciljem."

(Hina) pp yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara