Šeks i Žužul s Powellom o suradnji i ulasku Hrvatske u NATO

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul razgovarali su u srijedu u Washingtonu s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom o suradnji Hrvatske i Sjedinjenih Država i o američkoj potpori Hrvatskoj za ulazak u NATO.

Šeks i Žužul su se u srijedu u State Departmentu susreli s Powellom na završetku petodnevnog službenog posjeta SAD-u na poziv američkog Kongresa tijekom kojega su nastojali dobiti potporu Sjedinjenih Država za brzi ulazak Hrvatske u NATO.

Šeks je nakon susreta rekao novinarima kako Powell pruža potporu ulasku Hrvatske u NATO "jer je njegova i naša ocjena da je ulazak Hrvatske u NATO najbolji jamac za participaciju Hrvatske u globalnoj protuterorističkoj koaliciji".

Predsjednik Sabora je rekao da je s Powellom bilo riječi i o tome da je "Hrvatska spremna povećati svoj kontigent u Afganistanu". Hrvatska sada u Afganistanu ima vod vojne policije koji sudjeluje u protuterorističkoj koaliciji.

"Zaključili smo da imamo jednaka stajališta o skoro svim važnim pitanjima", rekao je Žužul.

On je rekao da je hrvatsko izaslanstvo izrazilo predanost partnerstvu sa Sjedinjenim Državama te da Hrvatska razumije važnost borbe protiv terorizma i cijeni i priznaje vodeću ulogu Sjedinjenih Država na tom području.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šeks je rekao kako je s Powellom bilo riječi i o američkom zahtjevu da Hrvatska potpiše sporazum o neizručivanju Amerikanaca Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) te da je Powell sugerirao da Hrvatska što prije ratificira memorandum između SAD-a i Hrvatske o intelektualnom vlasništvu.

Hrvatski premijer Ivo Sanader uskoro bi trebao posjetiti SAD i tada bi se vodili konkretni razgovori o hrvatsko-američkim odnosima među ostalim i o otvorenim pitanjima poput sporazuma o neizručivanju Amerikanaca ICC-u.

Šeks i Žužul su se tijekom posjeta SAD-u susreli s nizom kongresnika i senatora nastojeći dobiti njihovu potporu za brzi ulazak Hrvatske u NATO. U tom cilju nastojali su potaknuti izglasavanje rezolucija u Zastupničkom domu i Senatu američkog Kongresa o potpori ulasku Hrvatske u NATO.

Utjecajni kongresnik Henry Hyde, predsjednik Odbora za međunarodne odnose Zastupničkog doma Kongresa, obećao je u srijedu da će biti pokrovitelj takve rezolucije u Zastupničkom domu. Hyde će uskoro na čelu kongresnog izaslanstva doći u Hrvatsku da bi ocijenio kako se Hrvatska priprema za NATO.

"Bez pretjerivanja ovo je bio sjajan posjet, i sjajni su i njegovi učinci", ocijenio je Šeks posjet SAD-u.

On je kazao kako je hrvatsko izaslanstvo dobilo "sjajnu potporu za povezivanje Hrvatske i SAD-a posebno kroz odnose između Kongresa i Hrvatskog sabora".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara