Šeks i Žužul zatražili potporu američkih Hrvata Hrvatskoj

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul zatražili su u ponedjeljak u Washingtonu potporu američkih Hrvata u jačanju odnosa sa Sjedinjenim Državama i dobijanju američke podrške za ulazak Hrvatske u euroatlantske integracije, posebice NATO o čemu će razgovarati s nizom američkih kongresnika i senatora.

Šeks i Žužul borave na poziv američkog Kongresa u prvom službenom posjetu SAD-u nakon izbora tijekom kojega će u utorak nazočiti kongresnoj sjednici na kojoj će predsjednik George W. Bush održati govor o stanju nacije.

Nekoliko američkih kongresnika, Dana Rohrabacher, George Radanovich, Todd Tiahrt, Steve Chabot, pozdravilo je u pismu predsjedniku Sabora Šeksu od 15. siječnja njegovu i nazočnost ministra Žužula govoru predsjednika Busha.

Kongresnici su pozdravili premijera Ivu Sanadera i izrazili nadu da će se bilateralni odnosi SAD-a i Hrvatske nastaviti jačati.

Šeks i Žužul su se u ponedjeljak u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu na prijamu koji je priredio veleposlanik Ivan Grdešić susreli s hrvatskim iseljenicima u SAD-u.

Žužul je rekao kako se Hrvatska nalazi pred krupnim zadacima pristupa Europskoj uniji i NATO-u za što očekuje potporu hrvatskog iseljeništva u SAD-u.

Istaknuo je da je da je veliko priznanje dobiti poziv za sjednicu Kongresa na kojoj će predsjednik Bush održati govor o stanju nacije.

To pokazuje da su "Sjedinjene Države spremne napraviti veliki iskorak u odnosima s Hrvatskom", rekao je Žužul.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Šeks i Žužul će se u utorak i srijedu susresti s nizom američkih kongresnika i senatora, a očekuje se i susret s predstavnikom State Departmenta.

"Naša poruka na tim susretima će biti da smo spremni za prijateljske i dobre odnose sa SAD-om", rekao je Žužul.

"Mi mislimo da možemo biti partneri sa Sjedinjenim Državama", kazao je on dodajući da to nije zato što bi se Hrvatska borila za američke interese "nego zato što mi mislimo da su to uistinu i interesi Hrvatske".

"Osnovna poruka će nam biti zahtjev za ulazak u NATO", rekao je Žužul napominjući da će se razgovarati i o drugim temama međusobnih odnosa Hrvatske i SAD-a.

Šeks je kazao kako će bilateralni susreti značiti "produbljivanje i povezivanje dviju zemalja" poglavito veza između američkog Kongresa i Hrvatskog sabora.

On je rekao da će Hrvatska surađivati s američkim Hrvatima kako bi oni djelovali kao "jaki demokratski hrvatski lobby u SAD-u kako bi hrvatski interesi bili što bolje prepoznati i zastupljeni, i kako bi Hrvatska imala djelotvornu potporu pri ulasku u euroatlantske integracije".

On je rekao kako Hrvatska očekuje i pojačano investiranje američkih Hrvata u hrvatsko gospodarstvo.

(Hina) s tr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara