Šeks idućeg tjedna u prvom službenom posjetu Češkoj

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks boravit će u ponedjeljak i utorak u prvom službenom posjetu Češkoj Republici, priopćeno je u petak iz Ureda predsjednika sabora. L

Šeks, koji u posjet odlazi na poziv predsjednika Zastupničkog doma parlamenta Češke Republike Lubomira Zaoraleka, susrest će se istoga dana sa svojim domaćinom, nakon čega će slijediti razgovor s izaslanstvom češkim parlamentaraca i s predsjednikom Odbora za europska pitanja Zastupničkog doma Pavelom Svobodom.

Prvog dana posjeta predviđen je i sastanak predsjednika hrvaskog parlamenta s predsjednikom Senata češkog parlamenta Premyslom Sobotkom, dodaje se u priopćenju.

Na programu drugoga dana posjeta je primanje kod predsjednika Češke Republike Vaclava Klausa te razgovori s predsjednikom vlade Stanislavom Grossom i ministrom vanjskih poslova Cyrilom Svobodom.

Susret s predsjednikom Skupine češko-hrvatskog prijateljstva Karelom Šlichalom također je predviđeno za hrvatsko izaslanstvo koje će češke sugovornike izvijestiti o suradnji Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i o pripremama koje Hrvatska, a naročito Sabor, provode u očekivanju početka predpristupnih pregovora s EU-om.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važna tema razgovora su i odnosi Hrvatske sa susjedima, povratak izbjeglica i prognanika, mogućnosti koje pružaju parlamentarna i regionalna suradnja, posebice u pogledu prijenosa znanja i iskustava stečenih u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Odnosi Republike Hrvatske i Češke Republike su dobri i bez otvorenih pitanja, a službeni Prag podupire hrvatska nastojanja za ulazak u EU i NATO, dodaje se u priopćenju.

U hrvatskom izaslanstvu bit će još potpredsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, zastupnica češke manjine Zdenka Čuhnil, zastupnik Antun Vujić i tajnik Sabora Josip Sesar.

(Hina) pp/xrt ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara