Šeks: Mijenjat će se zakon o sprječavanju sukoba interesa

Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks najavio je danas da će doći do izmjena Zakona o sprječavanju sukoba interesa koje će znatno proširiti i pooštriti odredbe o dužnostima nespojivim s dužnošću zastupnika.

Mislim da će doći do izmjene tog zakona, najavio je Šeks nakon sjednice saborskog Predsjedništva, ne iznoseći detalje.

Potvrdio je da će Sabor zasjedati koncem siječnja, te naveo da bi na tom zasjedanju trebalo biti izabrano i sedmeročlano povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa čiji bi predsjednik bio iz oporbenih redova.

Poduzeo sam sve potrebne korake da to povjerenstvo bude izabrano na slijedećoj sjednici, naglasio je Šeks.

To bi povjerenstvo, kazao je, propisnikom trebalo utvrditi kako i na koji način će javnosti biti dostupni podaci o zastupničkoj imovini, te kakav će biti sadržaj obrasca za njenu prijavu.

Predsjednik Sabora je izvijestio da su mu svi zastupnici prijašnjeg saziva dostavili izvješća o svojim imovinskim prilikama, te gotovo svi (99 posto) iz novog saziva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najavio je da će koncem tjedna početi konzultacije predsjednika parlamentarnih stranaka i klubova zastupničkih klubova o sastavu 20-ak odbora i izaslanstava.

Šeks je izrazio uvjerenje da će na (prvom) zasjedanju biti izabran i peti potpredsjednik Sabora, te poručio da HDZ u tome neće arbitrirati, da to trebaju dogovoriti HSS i HSP.

Rekao je da je za zamjenicu tajnika Sabora i tajnicu plenarne sjednice Hrvatskog Sabora ponovno predložena Jadranka Blažević.

Upućen je i poticaj Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav da izradi pravilnike o javnosti rada Sabora te o radu etičkog povjerenstva za zastupnike. Nakon što utvrdi njihove konačne prijedloge, Predsjedništvo će te pravilnike uputiti Saboru na skupnu sjednicu, rekao je Šeks.

Predsjedništvo je danas raspoređivalo radni prostor za četiri potpredsjednika Sabora, za odbore, klubove, izaslanstva.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara