Šeks: Nisam ja prijavio Pašalića i Aralicu

Šeks: Nisam ja prijavio Pašalića i Aralicu
PREDSJEDNIK Kluba zastupnika Hrvatske demokratske zajednice Vladimir Šeks opovrgnuo je danas tvrdnje da je on inicirao podizanje kaznene prijave protiv bivših čelnika HDZ-ove Zaklade državnog zavjeta Ivića Pašalića, Ivana Aralice i Ante Belje koje policija sumnjiči da su nezakonito potrošili 300 tisuća kuna s računa Zaklade.

Šeks je, u izjavi za sutrašnji "Vjesnik", ustvrdio da je Uprava Zaklade tajno i bez znanja HDZ-ova vodstva trošila novac za osnivanje HIP-a i HB-a.

Pašalić je danas izjavio da je ta kaznena prijava rezultat dogovora Ive Sanadera, Vladimira Šeksa i Ivice Račana, a književnik Ivan Aralica sinoć je kazao kako mu je poznato da je prijavu podnio HDZ, odnosno osobno Šeks.

"Ni HDZ ni ja nismo inicirali podizanje kaznene prijave. To je odluka policije. Središnji odbor HDZ-a svojedobno je donio odluku da je novac iz Zaklade vlasništvo države i da treba biti uplaćen u državni proračun", izjavio je Šeks, podsjetivši da je Državno odvjetništvo svojedobno podiglo civilnu tužbu protiv HDZ-a i da je bio blokiran račun Zaklade u Privrednoj banci uz traženje da se državi vrati novac, i glavnica i kamate.

"Državnom sam odvjetniku, zajedno s odvjetnikom HDZ-a, predložio nagodbu da vratimo glavnicu, a da ne platimo kamatu", rekao je Šeks dodavši da do izvansudske nagodbe još nije došlo jer Odvjetništvo traži da se vrate i kamate.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ih nismo prijavili, ali znamo da su bili na informativnom razgovoru po službenoj dužnosti", izjavio je Šeks, ustvrdivši da je Uprava Zaklade tajno i bez znanja HDZ-ova vodstva trošila kamate.

"Pretpostavljam", kazao je Šeks, "da je novac na posredan način korišten ciljano za realizaciju ideje osnivanja HIP-a i HB-a. Možda je nominalno korišten i za Zakladu, ali je ciljano trebao poslužiti Pašalićevoj frakciji za osnivanje Hrvatskog bloka".

Policija je podnijela kaznenu prijavu osumnjičivši Pašalića, Belju i Aralicu da su kao odgovorne osobe u Zakladi iako su znali da novac (iseljenika) deponiran na određenom deviznom računu ne pripada Zakladi, nego Republici Hrvatskoj, donijeli odluku o raspolaganju njime te tako Zakladi pribavili protuimovinsku korist od 299.909 kuna.

(Hina) mć mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara