Šeks: Nisam rekao da se HDZ zalaže za čisti parlamentarni sustav

POTREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Vladimir Šeks demantirao je danas novinske napise koji kažu kako je izjavio da se HDZ zalaže za čisti parlamentarni sustav.

Šeks u priopćenju odaslanom medijima tvrdi kako nije u današnjem razgovoru s novinarima u Hrvatskom saboru izjavio kako se HDZ zalaže za ustavne promjene kojima bi se uveo čisti parlamentarni sustav, koji kao jednu od mogućnosti predviđa izbor predsjednika države u parlamentu, a u drugoj na neposrednim izborima.

Tvrdi kako je novinarima rekao da će u ponedjeljak biti održana tematska sjednica Odbora za Ustav na kojoj će se razmotriti različite inicijative za moguće promjene Ustava te da je neke od njih i  naveo.

"Upoznao sam novinare sa činjenicom kako će se odrediti skupina ustavnih stručnjaka koji će razmotriti predložene inicijative pa tako i onu Smiljka Sokola i grupe javnih radnika koji se zalažu za uvođenje parlamentarnog sustava", kaže Šeks pa dodaje kako je izrijekom rekao da to nije inicijativa HDZ-a, a na upit kakvo je njegovo mišljenje o tome rekao je da je za to da se razmotri uvođenje parlamentarnog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDZ nije razmatrao niti jednu ustavnu promjenu niti je to bilo predmetom rasprave na sjednicama Predsjedništva stranke", navodi se u priopćenju potpredsjednika Sabora.

Hrvatski mediji, uključujući i Index, prenijeli su danas vijest o tome kako je Vladimir Šeks u Hrvatskom saboru izjavio kako će HDZ poduprijeti inicijativu da Hrvatska uvede čisti parlamentarni sustav te kako se njemu svidjela inicijativa ustavnog stručnjaka Smiljka Sokola koji je predložio čisti parlamentarni sustav čime bi predsjednik države izgubio ovlasti nad obavještajnim službama.

K.C.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara