Šeks: Poslovničke izmjene bitno će osnažiti ulogu Sabora

Šeks: Poslovničke izmjene bitno će osnažiti ulogu Sabora
PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Vladimir Šeks ocijenio je danas da će izmjene saborskog Poslovnika, koje su ovih dana dogovorili parlamentarni klubovi, "bitno osnažiti ulogu Sabora u odnosu na izvršnu vlast".

Šeks je, na konferenciji za novinare, pojasnio da će izmijenjeni Poslovnik saborskom plenumu omogućiti da raspravlja o zakonskim prijedlozima neovisno o tome je li se o njima očitovala Vlada ili nadležno saborsko tijelo.

"Osobno sam inzistirao na najčišćem i najtvrđem odnosu, jer su sve dosadašnje vlade, unatoč zakonskoj obvezi, po političkoj procjeni odlučivale hoće li se i kad očitovati o zastupničkim prijedlozima", rekao je.

Šeks očekuje da će dogovorene izmjene u potpunosti otkloniti zapreke koje su do sada uočene u radu Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Konačnu odluku o poslovničkim izmjenama saborsko će Predsjedništvo donijeti na sjednici u ponedjeljak, a Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav istoga bi dana trebao pristupiti izradi prijedloga izmjena Poslovnika, najavio je Šeks.

Izvijestio je i da je HDZ ostalim klubovima predložio da odustanu od "rata istražnim povjerenstvima", te da istragu o slučajevima koje su trebala istražiti ta povjerenstva prepuste Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

"Hoće li, i u kojoj mjeri, predlagatelji prihvatiti tu inicijativu, ovisit će o njihovoj političkoj zrelosti", kazao je Šeks, ocjenjujući da "politička prepucavanja između pojedinih stranaka ne treba rješavati kroz istražna povjerenstva".

Najavio je da će novi sastav Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa biti imenovan već u slijedeću srijedu.

Sabor će zasjedanje započeti 19. siječnja, a nakon trodnevnog rada, predviđena je jednotjedna stanka, nakon koje će parlament neprekidno raditi gotovo mjesec dana, izvijestio je Šeks.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara