Šeks primio predsjednika rumunjskog parlamenta

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je u četvrtak predsjednika Zastupničkog doma rumunjskog parlamenta Adriana Nastasea, koji sudjeluje u radu Crans Montana Foruma u Zagrebu, priopćio je Ured predsjednika Sabora.

Predsjednici Šeks i Nastase razgovarali su o pristupanju Hrvatske i Rumunjske Europskoj uniji, te o mogućnosti korištenja rumunjskih iskustava i spoznaja u tom procesu, za što je Hrvatska izuzetno zainteresirana, navodi se u priopćenju.

Nastase je rekao kako je njegovo sudjelovanje na Crans Montana Forumu izraz prijateljske podrške hrvatskom ulasku u EU ukazavši na važnost solidarnosti među državama na području jugoistočne Europe u procesu pridruživanja Europskoj uniji.

Šeks je naglasio da Hrvatska podržava što brži ulazak Rumunjske u EU jer bi, u protivnom, možda mogao biti usporen i proces pridruživanja Hrvatske. U vezi s odgodom otvaranja pristupnih pregovora s Hrvatskom predsjednik Sabora je istaknuo kako je "jedini kamen spoticanja pitanje interpretacije pune suradnje s Haškim sudom".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se dalje navodi u priopćenju, Šeks je dodao da bi radna skupina EU-a za procjenu suradnje Hrvatske s Haškim sudom trebala ocjenu o tome donijeti zajedno s glavnom haškom tužiteljicom Carlom Del Ponte, a ne da se uvažava isključivo mišljenje glavne haške tužiteljice.

Predsjednici Sabora i rumunjskog Zastupničkog doma su se složili da je u prevladavanju mogućih poteškoća u održavanju zacrtane dinamike procesa proširenja EU-a važno pojačati regionalnu suradnju s ciljem daljnje stabilizacije i međusobnog pomaganja na području jugoistočne Europe, a radi bržeg i lakšeg napredovanja zemalja kandidata na putu prema punopravnom članstvu u EU. Predsjednik Zastupničkog doma rumunjskog parlamenta sa zadovoljstvom je prihvatio poziv predsjednika Hrvatskog sabora da u skorije vrijeme dođe u uzvratni posjet Hrvatskoj, a zaključeno je i da treba potaknuti suradnju parlamentarnih Odbora za vanjsku politiku i europske integracije, stoji u priopćenju.

(Hina) xkga ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara