ŠEKS PRIMIO VOLKERA RUEHEA

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je u srijedu predsjednika Vanjskopolitičkog odbora Njemačkog Bundestaga Volkera Ruehea u sklopu njegovog dvodnevnog radnog posjeta Hrvatskoj, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.

Šeks je njemačkog parlamentarca izvijestio o napretku koji je Hrvatska ostvarila na putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji istaknuvši da Hrvatska dosljedno radi na ispunjavanju svih političkih kriterija, posebice u pogledu suradnje s Haškim sudom, povratka izbjeglica i povrata imovine, te na provedbi reformi koje uključuju prilagodbu hrvatskog zakonodavstva zakonodavstvu EU, priopćeno je.

Predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Bundestaga Ruehe je naglasio kako na putu u Europsku uniju treba održavati intenzivan politički dijalog te izrazio uvjerenje da će pregovori Hrvatske s EU-om započeti na proljeće sljedeće godine. Posebno je ukazao na mogućnost pozitivnog utjecaja Hrvatske u ovom dijelu Europe izrazivši uvjerenje kako njen primjer može u znatnoj mjeri promijeniti regiju.

Ruehe se odvojeno sastao i s Gordanom Jandrokovićem, predsjednikom saborskog Odbora za vanjsku politiku, priopćeno je iz Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jandroković se tijekom razgovora zahvalio na njemačkoj pomoći tijekom Domovinskog rata, te na putu Hrvatske prema EU i NATO-u, priopćeno je.

On je isto tako izrazio težnju za produbljivanjem gospodarskih i parlamentarnih odnosa konkretnim sadržajima, a njemačkog gosta izvijestio je o aktualnim političkim pitanjima: aranžmanu s MMF-om, povratku izbjeglih i regionalnoj suradnji.

Ruehe je istaknuo da je za Hrvatsku važnije članstvo u EU od članstva u NATO-u, te je pohvalio program obnove kuća, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.

(Hina) pp/xdv ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara