Šeks razgovarao s predsjednikom češkog parlamenta

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i njegov kolega Lubomir Zaoralek, predsjednik Zastupničkog doma češkog parlamenta, razgovarali su u ponedjeljak u Pragu o pristupu Hrvatske Europskoj uniji i jedinom preostalom kamenu spoticanja suradnji s Haškim sudom (ICTY).

"Hrvatska prije ulaska u EU mora riješiti pitanje suradnje s Haškim sudom. Svi koji misle stupiti u Uniju, imaju iste zadaće koje moraju ispuniti", rekao je Zaoralek novinarima.

Prema njegovu mišljenju, Hrvatska mora dokazati da je vjerodostojan partner, jer neke članice Unije sumnjaju u vjerodostojnost dokaza koje je Hrvatska do sada predočila.

Osim toga, kazao je Zaoralek, Hrvatska ima stimulirajuću ulogu u regiji i tim zemljama mora biti uzor.

Na pitanje o stajalištu Češke o pristupu Hrvatske EU, s obzirom na to da je njezina potpora Hrvatskoj uoči 17. ožujka izostala, Zaoralek je odgovorio da sve ovisi o izvješću radne skupine za procjenu suradnje hrvatske vlade s ICTY-jem.

"Nadam se da će ovaj put ishod biti pozitivan", kazao je Zaoralek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vladimir Šeks kazao je kako je češkoga kolegu i zastupnike izvijestio o tome što Hrvatska očekuje od radne skupine jer će se kroz njezino izvješće Hrvatska legitimirati kao vjerodostojna zemlja u pogledu suradnje s Haagom.

"Ova skupina mora zajedno s haškom tužiteljicom procijeniti našu vjerodostojnost kroz suradnju sa Sudom", kazao je Šeks.

Češka potpora ovisit će o izvješću skupine haškoj tužiteljici, rekao je Šeks, ističući pritom da ga u utorak, drugoga i posljednjeg dana posjeta očekuju razgovori s češkim predsjednikom Vaclavom Klausom, predsjednikom vlade Stanislavom Grossom i ministrom vanjskih poslova Cyrilom Svobodom.

Šeks i Zaoralek su, osim o ispunjavanju pretpostavki za početak pregovora između Hrvatske i Europske unije, razgovarali i o politici koju Hrvatska vodi u regiji prema svojim susjedima te o važnosti parlamentarne diplomacije između Hrvatskog sabora i češkog parlamenta.

Osim s predsjednikom češkoga parlamenta, Šeks se sastao i s predsjednikom Odbora za europska pitanja Zastupničkog doma Pavelom Svobodom koji mu je potvrdio da je u Odboru postignuta potpuna suglasnost da pregovori Hrvatske i Europske unije počnu što prije.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks nalazi se u prvom službenom posjetu Češkoj Republici tijekom kojega je u uzvratni i službeni posjet Hrvatskoj pozvao Lubomira Zaoraleka predsjednika Donjeg doma češkog parlamenta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara