Šeks: Zabrana Oluje je stupidna glupost

Šeks: Zabrana Oluje je stupidna glupost

Tekst: I.Ka.
Foto: Vjekoslav Skledar/Cropix

VLADIMIR ŠEKS, potpredsjednik Hrvatskog sabora, komentirao je zahtjev susjedne Srbije Međunarodnom sudu pravde u Haagu da Hrvatskoj zabrani proslavu 5. kolovoza kao Dana pobjede i domovinske zahvalnosti kao "stupidnu glupost".

Naime, Šeks je to izjavio novinarima nakon sjednice Odbora za Ustav, kojim predsjedava. Nakon njega zahtjev Srbije je komentirala i Vesna Pusić, članica tog odbora, koja je kazala da "nitko od Srbije ne traži da slavi Oluju". Dodala je da je unutarnja stvar Hrvatske kako će obilježavati svoje blagdane. 

Ingrid Antičević Marinović, koja je također članica tog odbora, komentirala je ovaj zahtjev riječima: "Ne treba dizati jedra na svaki takav povjetarac".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, glavni pravni zastupnik Srbije u Hagu Saša Obradović u razgovoru za Televiziju B92 izjavio je kako Hrvatska na sastanku s predstavnicima suda UN-a nije predložila povlačenje tužbe. Dodaje kako je Srbija bila otvorena za sve opcije, ali da hrvatska zastupnica nije niti spomenula povlačenje tužbe.

"Srbija je zatražila i kompenzaciju za žrtve genocida, povratak izbjeglica, kao i da Sud Hrvatskoj zabrani da 5. kolovoza, dan kada je iz Krajine protjerano 230.000 Srba, slavi kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti", rekao je Obradović za B92 podsjećajući kako je Srbija u protutužbi koju je podnijela protiv Hrvatske navela da Hrvatska i danas krši Konvenciju o sprečavanju zločina genocida jer nije kaznila počinitelje zločina tijekom Oluje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara