Šeksa razljutili Vladini nomotehnički amandmani

VLADINI amandmani na paket energetskih zakona, posebice činjenica da je gotovo svaki od njih 60-tak bio nomotehničke naravi, ozbiljno je danas razljutila predsjednika Sabora Vladimira Šeksa koji je resornom ministru poručio da se to više ne smije ponoviti.

"Nikada u životu nisam se blesavije osjećao, kao papiga ponavljam iste riječi", izjavio je Šeks i odlučno ministru gospodarstva Branku Vukeliću poručio da se to više ne smije ponoviti.

Vlada je amandmanima pravopisno i stilistički intervenirala u tekst triju energetskih zakona - o energiji, tržištu električne energije te regulaciji energetske djelatnosti, ne i u sadržaj. Primjerice, riječ "izuzev" zamijenjena je rječju "osim", riječ "davanje" je promijenjena u "pružanje", postupak" u "način provedbe", itd.

Kako se nomotehnika provlačila kod sva tri zakona, Šeks je rezignirano zaključio: "Sad znam kako je papigama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Spomenutim zakonima zabranjuje se prikljčivanje bespravno sagrađenih objekata na elektroenergetski sustav, te određuje niža granica godišnje potrošnje za stjecanje statusa povlaštenog kupca, s 40 na 20 gigavatsati.

Propisuje se i da će svi potrošači električne energije, osim domaćinstava, od 2006. moći birati od koga će kupovati struju. Domaćinstvima će to biti omogućeno 2008.

Zakoni uvode obvezu preuzimanja struje iz obnovljivih izvora energije, a slijedom njih osniva se Hrvatska energetska regulatorna agencija, javna ustanova, odgovorna Saboru.

(Hina) xtr/um/ibob yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara