Seksualno zlostavljanje: 12 posto dječaka postat će pedofili

DJEČACI žrtve seksualnog zlostavljanja često u zreloj dobi postaju seksualni zlostavljači: 12 posto zlostavljane djece počinit će tijekom života seksualne agresije, uglavnom na djeci, prema istraživanju objavljenom u britanskom listu The Lancet.

´Većina muških žrtava seksualnog zlostavljanja u doba djetinjstva neće kasnije postati pedofili, ali određena iskustva i ponašanja u djetinjstvu povezana su s većom opasnošću od toga da žrtve kasnije postanu agresori´, istaknuo je voditelj istraživanja, profesor David Skuse s Instituta za zdravlje djece u Londonu.

Dvadeset i šest od 224 dječaka, žrtava seksualnog zlostavljanja, postali su poslije tijekom života seksualni zlostavljači, a gotovo u svim slučajevima njihove su žrtve bila djeca, i to u većini slučajeva izvan njihovih obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema istraživanju, opasnost da zlostavljani dječak postane pedofil, tri je puta veća ako je dječak bio zanemarivan na materijalnom, moralnom i emotivnom planu, te ako je bio svjedok obiteljskog nasilja, odnosno ako je gledao kako njegov otac tuče njegovu majku.

Trećina dječaka koji su postali seksualni zlostavljači bili su posebno okrutni prema životinjama tijekom svog djetinjstva.

Profesor Skuse smatra da se posebna pažnja treba posvetiti žrtvama seksualnog zlostavljanja koji pripadaju ovoj posebno osjetljivoj skupini, kako bi se spriječio model ponavljanja seksualnog zlostavljanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara