Seljaci deblokirali pa ponovno blokirali ceste

Foto: Damir Glibšić / Cropix

IAKO je ministar poljoprivrede Petar Čobanković ovog tjedna već s dvije skupine seljaka dogovorio da se ceste ne blokiraju, još uvijek mu prijeti nove "seljačka buna".

Prosvjednici okupljeni oko Sindikata hrvatskih seljaka koji su s oko 150 traktora od 12 do 14 sati napravili blokadu na tri punkta - na južnoj vinkovačkoj obilaznici, kod Gradišta na županjskom području i kod Ilače nedaleko od Tovarnika u Vukovarsko-srijemskoj županiji - odblokirali su prometnice u 14 sati, kako su i najavili, ali na samo dva sata.

"Nitko nam se iz Vlade nije javio i mi smo ponovno blokirali ceste na ista ona tri punkta koja su i ranije danas bila blokirana", kazao je Pokrovac u razgovoru za Index nakon 16 sati. Naime, do tada su seljaci postavili rok da im se netko iz Vlade javi. Pokrovac nam kaže da će s blokadom nastaviti do daljnjeg, i do lipnja bude li potrebno, a u prosvjedima su im se pridružili i seljaci iz Zagrebačke županije i to sa desetak traktora, te očekuju da će im se večeras pridružiti i seljaci iz Brodsko-posavske županije. 

Jučer je ministar Čobanković kazao da ne može svaki dan biti s prosvjednicima, napao je i predsjednika Sindikata hrvatskih seljaka Tomislava Pokrovca za kojeg je rekao da nije poljoprivrednik.

Ultimatum do 12 sati

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokrovac je postavio ministru ultimatum da se do 12 sati javi ili će početi s blokadama. "Nisu nam se javili iz Vlade, jer vjerojatno nemaju vremena. Kada nađu vremena onda će nam se javiti", kazao je za Index Pokrovac kojega je očito pogodila izjava ministra da ne može svaki dan biti sa seljacima na cesti. "Kada se doslovce radilo oko guzice ministra Čobankovića i njegove fotelje onda je imao vremena razgovarati s Pokrovcem kad god sam htio", kazao nam je Pokrovac i poručio mu da što prije dođe.

Prva blokada u Vukovarsko-srijemskoj i Virovitičko-podravskoj županiji trajala je od 12 do 14 sati. "Ukoliko se nitko ne javi do 16 sati danas, onda krećemo u blokadu prometnica do daljnjega", kazao je jutros Pokrovac dodavši da u njihovoj županiji, na tri punkta, trenutno ima oko 150 traktora.

Blokira se promet prema Mađarskoj i istočnoj Slavoniji

U Virovitičko-podravskoj županiji bilo je postavljeno osam prosvjednih punktova. Seljaci traže ispunjenje 13 postavljenih zahtjeva. Zahtijevaju i da jamac dogovorenoga bude predsjednik Ivo Josipović. Ako se nitko iz Ministarstva i Vlade ne javi zaustavit će sav promet od Koprivnice i Bjelovara prema Mađarskoj te Osijeku i istočnoj Slavoniji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara