Seljački savez: Problemi oko pšenice i najavljeni prosvjedi političke su naravi

PREDSJEDNIK Hrvatskog seljačkog saveza (HSS) Ivan Kolar ocijenio je danas da su problemi oko otkupa pšenice, kao i za sutra najavljeni prosvjed Zajednice seljaka Slavonije i Baranje "političke, a ne gospodarske naravi".

"Svi problemi oko pšenice, pa i najavljeni prosvjedi rezultat su političke manipulacije u kojoj Seljački savez ne želi sudjelovati", kazao je Kolar na današnjoj konferenciji za novinare.

Njegov zamjenik Darko Grivičić za organizaciju seljačkog prosvjeda "optužio" je HDZ-ovca Branimira Glavaša, koji, tvrdi Grivičić, u posljednje vrijeme usko surađuje s predsjednikom Zajednice seljaka Slavonije i Baranje Antunom Laslom.

"Odlučno odbacujemo sve političke igre", kazao je Kolar, dodajući da zahtjevima za skupljom cijenom pšenice Seljački savez ne želi biti "generator poskupljenja života hrvatskih građana".

U Savezu ističu da ni oni nisu potpuno zadovoljni cijenom pšenice, ali da sva pitanja žele rješavati "za stolom".

Kolar je kazao da je cijena od kune po kilogramu jedva prihvatljiva za kupce, te da je hrvatska pšenica najskuplja u Europi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pohvalio je poteze Ministarstva poljoprivrede, koje je već, rekao je, osiguralo 42 milijuna kuna pomoći proizvođačima koji su pšenicu odlučili odmah prodati.

Savez se zalaže i da se takvi poticaji, od 12 lipa po kilogramu pšenice, osiguraju i onim proizvođačima koji pšenicu nakon žetve žele uskladištiti i čekati povoljniji trenutak za prodaju.

Nezadovoljni otkupnom cijenom pšenice Zajednica seljaka Slavonije i Baranje za sutra je najavila dvosatne javne prosvjede djelomičnom blokadom prometnica u pet slavonskih županija.

Antun Laslo danas je izjavio kako kuna za kilogram pšenice ne podmiruje troškove proizvodnje, da daljnji pregovori s otkupljivačima nemaju svrhu i da je za to "glavni krivac Ministarstvo poljoprivrede te ljudi koji su sve učinili na štetu seljaka".

(Hina) am sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara