Seminar "Komunalna prevencija kriminaliteta"

U Valbandonu pokraj Pule danas je počeo seminar pod nazivom "Komunalna prevencija kriminaliteta" koji se održava u sklopu projekta suradnje policije i tijela lokalne uprave u zaštiti građana i njihove imovine "Policajac u zajednici".

Ravnatelj policije Ivica Franić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da se u dvanaest hrvatskih gradova, čiji predstavnici poglavarstva i policijskih uprava sudjeluju u radu tog seminara, planira osnivanje vijeća za prevenciju kriminaliteta koje će činiti predstavnici lokalne zajednice, policije i građana.

Prvo Vijeće za prevenciju kriminaliteta proteklog je tjedna osnovano u Varaždinu, a do konca godine takva bi vijeća trebala biti osnovana najprije u Požegi, Zaboku, Sisku i Karlovcu, a zatim i u ostalim gradovima poput Vukovara, Zadra, Splita, Rijeke, Pule, Osijeka i Zagreba.

Zadaća je tih vijeća, istaknula je voditeljica projekta "Policija u zajednici" Irena Cajner-Mraović, da uz potporu policijskih uprava donose i koordiniraju lokalne planove prevencije kriminaliteta.

"Takav oblik prevencije trenutačno se provodi u više od dvadeset europskih zemalja", rekla je Irena Cajner-Mraović.

Na upit novinara kako će građani steći povjerenje u policiju koja je i sama korumpirana, ravnatelj policije Ivica Franić ustvrdio je da se i na ovaj način želi očistiti policiju od ljudi koji u njoj ne bi smjeli raditi. Dodao je da je to upravo jedan od načina rješavanja unutarnjih problema kako cjelokupan rad policije zbog pojedinaca ne bi došao u pitanje.

Inače, u radu trodnevnog seminara sudjeluju predstavnici poglavarstava i policijskih uprava iz 12 hrvatskih gradova, a njima će predavanja, uz ostale, održati i predstavnici njemačke policije koji će Hrvatskoj pomoći u provedbi ovog projekta.

(Hina) xdsp yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara