SEMNEBY POZDRAVIO SANADEROV POZIV SRPSKIM IZBJEGLICAMA

Voditelj Misije OESSa u Republici Hrvatskoj veleposlanik Peter Semneby pozdravio je u petak izjavu predsjednika HDZa Ive Sanadera kojom se pozivaju sve srpske izbjeglice na povratak u Hrvatsku, priopćeno je iz Misije OESSa.

"Zadovoljan sam jer su se i vlada i oporba na ovaj način jasno obvezale na povratak izbjeglica i ostvarivanje njihovih prava", rekao je veleposlanik Semneby.

Predsjednik najveće oporbene stranke pozvao je u intervjuu agenciji France Presse (AFP), čiji je izvadak objavljen ovog tjedna, sve Srbe da se vrate u Hrvatsku, ističući da će HDZ srpskim povratnicima garantirati sva prava.

"Pozivam sve srpske izbjeglice da se vrate u Hrvatsku. Mi ćemo im garantirati sva prava, među kojima i pravo na vlasništvo", kazao je Sanader u intervjuu koji će u cjelosti biti emitiran slijedećeg tjedna.

Misija OESS-a u Republici Hrvatskoj i njeni međunarodni partneri dugo su pozivali Vladu te sve političke snage u Hrvatskoj da se u javnosti ozbiljno obvežu na povratak izbjeglica, navodi OESS i podsjeća da je Misija nedavno pozvala Vladu da pojača potporu biračima izbjeglicama u inozemstvu tijekom predstojećih parlamentarnih izbora tako što će otvoriti dodatna biračka mjesta u Srbiji i Crnoj Gori te pojednostaviti postupak upisa u popis birača.

AFP podsjeća da do "promjene u stajalištu HDZ-a prema srpskoj manjini, koja je pobjegla iz zemlje tijekom rata u Hrvatskoj (1991-95.), kao i prema Beogradu, dolazi u trenutku dok se ova stranka sprema za povratak na vlast na općim izborima koji će se održati 23. studenoga".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dokaz promjene unutar stranke, po Sanaderu, jest i to što je HDZ u ponedjeljak objavio da je iz svojih redova isključio Ljubu Ćesića-Rojsa, optuženog da je tijekom svog zastupničkog mandata davao "anti-srpske ekstremističke izjave".

Sanader se u intervjuu AFP-u izjasnio za "brzu i potpunu normalizaciju" odnosa Hrvatske i Srbije.

"Čvrsto podržavam brzu i potpunu normalizaciju odnosa između Hrvatske i Srbije. Ne možemo čekati godine da bi to ispunili", izjavio je predsjednik HDZ-a.

On je također kazao da bi brzo priključenje Hrvatske Europskoj uniji bilo i u interesu susjedne Srbije. "Brza integracija Hrvatske u EU značila bi također i ubrzano priključenje Srbije", ocijenio je Sanader za AFP.

Francuska agencija podsjeća da su se odnosi Zagreba i Beograda poboljšali otkako je na vlast u Zagrebu prije četiri godine došla "proeuropska reformistička ljevičarska koalicija". AFP također navodi da su predsjednici Srbije i Crne Gore i Hrvatske uputili međusobne isprike 10. rujna ove godine.

"Nakon gotovo desetogodišnje vladavine, HDZ se nakon izbora održanih 2000. godine našao u oporbi a otada gradi proeuropski imidž i distancira se od autokratske politike svog bivšeg čelnika, preminulog predsjednika Franje Tuđmana", piše AFP, te navodi da se u izbornoj utrci HDZ nalazi rame uz rame s vladajućom ljevicom, koju predvodi SDP.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara