Senad Pećanin: U BiH je veliki problem infiltracija saudijskog islamizma

Senad Pećanin: U BiH je veliki problem infiltracija saudijskog islamizma

Tekst: V.Š.
Foto: Dani

GOST današnje emisije "Nedjeljom u dva" bio je sarajevski novinar i glavni urednik lista Dani, Senad Pećanin.

Pećanin je došao na promociju filma "Na putu" Jasmile Žbanić, a tom prigodom je progovorio o radikalnom islamizmu U Bosni i Hercegovini.

"Rekao bih da je vjerska radikalizacija apsolutno prisutna, štetna i jako kontraproduktivna. Premijera takvog militantnog reagiranja bila je prije dvije godine na Queer festivalu, gdje smo vidjeli izuzetno agresivnu i militantnu akciju uz podršku islamskog vrha i Dnevnog avaza koji su sustavno širili homofobičnu i ksenofobičnu klimu.

Abu Omar al Khadab iz Gornje Maoče: Alahova vojska će ući u Rim!

U emisiji je prikazana dosad neobjavljena snimka razgovora s bivšim vođom vehabija u Bosni, Enesom Mujkanovićem, koji se prozvao Abu Omar al Khadab. Razgovor je obavljen prije nekoliko godina u selu Gornja Maoča.

Khadab je rekao da su muslimani poniženi "jer ne slijede Alahovu vjeru i ne bore se" te da je dužnost svakog muslimana povući se u zabačeno mjesto i očuvati svoju obitelj od utjecaja vanjskoga svijeta.

"Uvjeren sam da će Alahova vojska ući u Rim. Njihova mržnja prema nama je tolika, ali ono što je u njihovim prsima još je gore. Htio bih svima poručiti da se vrate Alahu i pozivam sve ljude da prihvate islam. Između nas i nevjernika je sablja do sudnjega dana", rekao je.

Veliki problem je infiltracija saudijskog modela islamizma

Pećanin je objasnio da takva snimka sama po sebi i nije toliko opasna koliko je opasan život se koji u takvim mjestima prakticira. "Tamo se nastava u školi izvodi po posebnom programu koji nije bosanskohercegovački. Ukinuli su glazbeni i likovni, a djevojčice školu pohađaju odvojeno od dječaka. Često kažem da su to ljudi 'od jedne knjige', odnosno da su pročitali samo jednu knjigu u životu i nje se slijepo drže".

Pećanin problem vidi u infiltraciji saudijskog modela islamizma kojim se pokušava promijeniti dosadašnji pristup islamu u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Amerika i Zapad su očistili BiH od iranskog utjecaja, ali su ostali potpuno gluhi na saudijski model islama i vehabije. Poslije napada 11. rujna stvari su se promijenile i onda je napravljen jedan odlučan pokret", objasnio je Pećanin situaciju u Bosni, priznavši da je u to vrijeme obaviješten o planiranju njegova ubojstva.

Obaviješten sam o planiranju moga ubojstva

"Prije 11. rujna obaviješten sam da četvorica ovakvih osoba (poput al Khadaba, op.a.) planira moje ubojstvo i na to sam upozoren iz jednog veleposlanstva. Oni su u to vrijeme bili u fazi vađenja putovnice kako bi nakon ubojstva pobjegli. Veleposlanik mi je savjetovao da s obitelji napustim zemlju na godinu dana, rekavši da su to usijane lokalne glave koje će se s vremenom ohladiti. Dogodio se napad na New York, politika prema radikalnim islamistima je promijenjena i kasnije se sve smirilo", ispričao je.

Glavni razarač politike BiH je Milorad Dodik

Pećanin se osvrnuo i na političko stanje u Bosni, rekavši da je glavi razarač politike u BiH premijer Republike Srpske Milorad Dodik. "Politika kojoj svjedočimo jest nastavak politike Slobodana Miloševića. Mislim da prisustvujemo realnoj opasnosti raspada BiH. Vidim scenarij u kojemu bi dio mogao biti prikrpan Srbiji, a ostatak na granici s Europskom unijom vjerski radikaliziran."

Komentirao je i politiku Beograda prema BiH, rekavši da Beograd ima problema sa svim svojim susjedima.

"Rezolucija o genocidu koja je usvojena u europskim zemljama, nije usvojena u Srbiji, a ni u Bosni jer je Republika Srpska uložila veto. Mislim da Beograd još uvijek predstavlja važnu opasnost u regiji", rekao je, pokazavši u studiju dokumente koji svjedoče da je Ratko Mladić odgovarao vojnome vrhu tadašnje Jugoslavije.

Ratko Mladić na platnom popisu vojske Jugoslavije

Pećanin je pokazao odluku o plaći Ratka Mladića, koja pokazuje da zločine nije radio samo u ime Republike Srpske, već je iz dokumenta očito da je bio na platnom popisu vojske Jugoslavije. Pokazao je i dokument iz 1995. godine na kojemu piše da je njegov rad ocijenjen ocjenom odličan, također potpisan od strane nadređenoga u jugoslavenskoj vojsci. Međutim, odlukom Haškoga suda takvi su dokumenti proglašeni tajnima i nisu se smjeli prikazivati, što je pridonijelo ishodu tužbe BiH protiv Srbije za genocid.

Mesić je vodio dobru politiku prema BiH


Mesić je činio ono što je u interesu Hrvatske, a to je očuvanje BiH i svih ravnopravnih naroda. Mislim da je važno da je imao takvu politiku, pogotovo nakon katastrofalnog odnosa Franje Tuđmana prema Bosni i Hercegovini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara