Senat odobrio Bushu smanjenje poreza od 350 milijardi dolara

AMERIČKI Senat prihvatio je u četvrtak navečer smanjenje poreza od 350 milijardi dolara kao i trogodišnju suspenziju poreza na dividende od dionica, odobravajući tako središnji element poreznog plana predsjednika Georgea W. Busha.

Zakon o smanjenju poreza prihvaćen je tijesno s 51 prema 49 glasova. Sada će dva doma američkog Kongresa morati vijećati kako bi pomirili senatski plan o smanjenju poreza od 350 milijardi dolara s 550 milijardi, koliko je prošloga tjedna prihvatio Zastupnički dom.

Senat je prihvatio za ovu godinu isključenje polovice prihoda od dividendi od oporezovanja da bi onda potpuno ukinuo porez na dividende za razdoblje od tri godine i konačno ga opet uspostavio 2007.

Američki predsjednik George W. Bush je želio ukloniti porez na dividende na punih 10 godina koliko pokriva zakon, ali je ipak pohvalio zakon odobren u Senatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Radi se o radnim mjestima, i ja se veselim radu s Kongresom kako bi usvojio snažan plan za ekonomski rast", rekao je Bush u priopćenju izdanom noćas.

Senatsko odobravanje zakona o smanjenju poreza smatra se značajnom pobjedom predsjednika Busha kao i konzervativnih Republikanaca koji su ustrajali na smanjenju poreza unatoč kritikama zbog američkog proračunskog manjka koji će se ove godine popeti na rekordnih 300 milijardi dolara. Bush kaže da će smanjenje poreza novim ulaganjima potaknuti usporenu američku ekonomiju i otvoriti nova radna mjesta, dok kritičari kažu da smanjenje neće utjecati na rast ekonomije nego će samo povećati manjak.

Bush je izvorno tražio potpuno ukidanje poreza na dividende, koji vidi kao dvostruko oporezivanje jednom već oporezovanog profita, kao dio paketa od ukupno 726 milijardi tijekom deset godina.

(Hina) sl rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara