Senat podržava odvojene sveučilišne i stručne studije

SENAT Sveučilišta u Zagrebu podržao je Nacrt zakona kojim se stručni i sveučilišni studiji u Hrvatskoj i dalje organiziraju odvojeno, ali je zainteresiran da se stručni studiji na Učiteljskoj akademiji još više približe Sveučilištu.

Rečeno je to danas na konferenciji za novinare rektorice Helene Jasne Mencer, u povodu jučerašnje sjednice Senata, na kojoj su iznesene primjedbe Sveučilišta koje će biti dostavljene Ministarstvu znanosti i tehnologije.

Senat je pokrenuo prihvaćanje nastavnog plana za novi poslijediplomski studij menadžment poslovnih sustava na Fakultetu organizacije i informatike te potvrdio izbor devet redovitih profesora trajno i šest na vrijeme od pet godina. Pokrenut je i postupak stjecanja 14 doktorata znanosti.

Stručni studiji su od sredine osamdesetih izgubili samostalnost i prebačeni na sveučilišta, a od 1993. djeluju izvan sveučilišta. Međutim, nije precizirano odvajanje stručnih od sveučilišnih studija, država nije osigurala dovoljno sredstava za početak novih visokih škola i veleučilišta, nisu osigurani nastavnici i suradnici, nije provedena diobena bilanca niti su na vrijeme odobreni novi nastavni programi, što je još otežalo položaj stručnih studija, rečeno je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj su stručni studiji organizirani na 29 ustanova od kojih je sedam veleučilišta s osamdesepet posto svih studija. Ostali dio stručnih studija organizira se u osam samostalnih visokih javnih škola, sedam samostalnih visokih privatnih škola s pravom javnosti i sedam javnih škola u sastavu sveučilišta.

Na stručnim studijima je 2000./2001. studiralo 27 posto od 117 tisuća studenta u Hrvatskoj, stoji u izvješću Senatu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara