Senat potvrdio američkog ministra domovinske sigurnosti

AMERIČKI Senat je jednoglasno potvrdio Toma Ridgea kao prvog ministra domovinske sigurnosti, povjeravajući mu ogromno novo ministarstvo i ulogu zaštitnika sigurnosti Sjedinjenih Država posebice od najnovije opasnosti međunarodnog terorizma.

Ridge je postao ministar dva dana prije nego što je njegovo ministarstvo formalno počelo s radom. Pred njim je ogromna zadaća organiziranja novoga ministarstva koje će okupiti 22 savezne agencije i skoro 170.000 uposlenika što je najveća reorganizacija savezne vlade poduzeta od stvaranja ministarstva obrane nakon Drugog svjetskog rata.

Novo ministarstvo, inicirano terorističkim napadima na SAD 11. rujna 2001., će pod jednim krovom okupiti među ostalim Tajnu službu, Obalnu stražu, Carinu, Službu za imigraciju i naturalizaciju te Agenciju za sigurnost transporta. Stožer ministarstva bi trebao biti u Virginiji u blizini Washingtona, a opće je mišljenje da će mu trebati mjeseci dok stvarno počne funkcionirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zadaća novoga ministarstva je da osigurava granice, luke i infrastrukturu, pruža zaštitu od bioterorizma i oružja masovnog uništavanja te koordinira obavještavanje o prijetnjama i pripremama za suočavanje s njima.

Proračun ministarstva je 40 milijardi dolara godišnje, a trebao bi početi fukcionirati punim kapacitetom 30. rujna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara