Senat rezolucijom pozdravio isprike Marovića i Mesića

VANJSKOPOLITIČKI odbor američkog Senata prihvatio je prošloga tjedna rezoluciju 237 kojom se pozdravljaju isprike predsjednika SCG Svetozara Marovića i predsjednika Republike Stjepana Mesića, izrečene za vrijeme Mesićeva posjeta Beogradu 10. rujna 2003. godine, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo vanjskih poslova.

Rezoluciju su predložili senatori Joe Liebermann, John McCain i Joseph Biden, a prihvaćena je jednoglasno.

Biden je istaknuo da se rezolucijom želi odati priznanje dvjema državama, koje su se izjednačile s novim članicama NATO-a u podršci Americi, te da se osnaži njihova pozicija u pogledu približavanja NATO-u i Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Rezoluciji 237 pozdravljaju se međusobne isprike "za zločine koje su počinili državljani obje države nad državljanima druge države" te ohrabruju ostali lideri u regiji da "poduzmu slične konkretne mjere pomirbe", navodi se u priopćenju MVP-a.

U nastavku rezolucije, Senat "poziva vlade u regiji da nastave u svojim naporima ohrabrivanja i poboljšavanja pomirbe i naglašava važnost rješavanja postkonfliktnih pitanja - uključujući osiguravanje prava na povratak izbjeglicama i prognanicima te privođenje pravdi optuženih za ratne zločine, uključujući putem suradnje s ICTY-em", stoji u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara