SENAT USVOJIO REFORMU AMERIČKOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA

Američki Senat usvojio je u utorak zakon kojim se u državno zdravstveno osiguranje za starije i invalide dodaju subvencije za lijekove, ali i uvodi sporna tržišna utakmica u taj program zaštite. L

Zakon koji predviđa 400 milijardi dolara tijekom narednih 10 godina usvojen je nakon cjelodnevne rasprave s 54-44 glasa.

Oko 40 milijuna starijih Amerikanaca će dobiti subvencije za kupovinu lijekova u ovoj najvećoj reformi popularnog programa državne zdravstvene zaštite od kada je uveden 1965.

Usvajanje ovoga zakona, kojega je već ranije odobrio Zastupnički dom američkog Kongresa, smatra se velikom pobjedom predsjednika Busha koji je time prekinuo politički savez američkih demokrata i starijih građana.

U predizbornoj kampanji za reizbor na izborima 2004. predsjednik Bush se nada da će zakon poduprijeti njegovu tvrdnju da se njegovim republikancima može više vjerovati nego demokratima u zaštiti interesa starijih Amerikanaca.

Pune subvencije za lijekove koje pokrivaju 75 posto cijene do iznosa od 2.250 dolara godišnje korisnici Medicarea neće moći dobijati do 2006., ali će do tada moći koristiti kartice za popust do 25 posto.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon će više platiti privatnim zdravstvenim osiguravateljima kako bi ušli u državni program Medicare i tako pojačali konkurenciju.

Glasovanje je pokazalo neočekivano političko svrstavanje s nekim demokratima koji su podržali zakon govoreći da žele pomoći američkim umirovljenicima i nekim konzervativnim republikancima koji su ga odbili tvrdeći da je preskup.

Pristalice zakona tvrde da će pomoći starijim Amerikancima da lakše podnesu teret troškova za lijekove, dok protivnici tvrde da trati novce poreznih obveznika i tjera umirovljenike u neodgovarajuće i skupo zdravstveno osiguranje.

Demokrati su optužili republikance da ovim zakonom žele započeti radikalne promjene koje će voditi konačnoj privatizaciji ovoga popularnog 38-godišnjeg državnog programa zdravstvene zaštite.

(Hina) sl rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara