Senegal odbija suditi bivšem diktatoru Čada

SUĐENJE bivšem krvavom diktatoru Čada, Hisseneu Habreu, neće se održati još najmanje tri godine, kažu vlasti u Senegalu, u kojem se Habre trenutno nalazi.

Habre je u Čadu vladao od 1982., kad je ukinuo mjesto premijera i udario despotsku vladavinu, do 1990., kad ga je vojnim udarom svrgnuo sadašnji predsjednik Čada, Idriss Deby.

Za vrijeme svoje vladavine je Habre, poznat i kao afrički Pinochet, imao vlastitu tajnu policiju (čitaj: bandu beskompromisnih ubojica), poznatu pod imenom Direktorat sigurnosti i dokumentacije (DSD). Taj DSD provodio je, kako to obično biva kod despota, ispitivanja, mučenja i ubojstva.

Po nekim podacima, brojke su zastrašujuće, a navodi se 40 000 političkih ubojstava i preko 200 000 slučajeva mučenja. Kako se svaka diktatorska vladavina ponosi vlastitim metodama mučenja, tako ni DSD nije zaostajala za sličnim službama.

Neke od metoda mučenja bile su zastrašujuće jednostavne. Npr., žrtvu bi se tjeralo da pije ogromne količine vode, sve dok se ne bi onesvijestila. Ili, natjeralo bi se mučenog da stavi usta na ispušnu cijev automobila, nakon čega bi samo paljenje motora izazvalo opasne opekline. Cijev je bila korištena i na druge načine. Recimo, natjerali bi zatvorenika da u usta stavi cijev i sa suprotne strane u cijev upuhali biber.

Samo u glavnom gradu N'Djameni, Habre je imao 7 zatvora za političke protivnike.

Prošle je godine Afrička unija izdala nalog za suđenjem Habreu u Senegalu, ali Senegal se još uvijek protivi tome.

Prije dvije godine je Belgija najavila pokretanje postupka protiv diktatora, ali Afrika se pobunila protiv toga.

Zasad Habre ostaje jedan od izrazito brutalnih afričkih diktatora, koji i nakon svojih političkih slomova nastavljaju živjeti na slobodi.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara